Racisme na brexit: deze bordjes werden gevonden bij een school in Huntingdon
NOS Nieuws

Na brexit: buitenlanders in Groot-Brittannië krijgen volle laag

"Fucking buitenlander, ga terug naar je land."

"Wegwezen hier, we hebben 'leave' gestemd."

Sinds een meerderheid van de Britten donderdag voor een brexit stemde, wordt menig buitenlander in het openbaar opgeroepen om uit Groot-Brittannië te vertrekken.

Op sociale media hopen de voorbeelden zich op. De verbale uitschieters lijken vooral Oost-Europese en Aziatische migranten te treffen. Zo deed een vrouw op Twitter melding van een incident rond een Poolse vrouw in een Engelse bus. De vrouw heeft haar Twitter-profiel na de tweet verwijderd.

Op een speciale Facebookpagina worden sinds gisteren voorbeelden verzameld van racistisch gedrag tegen buitenlanders door 'brexiteers', aanhangers van het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU.

Uit heel Engeland worden incidenten gemeld. In een aantal gevallen is de politie een onderzoek begonnen. De Poolse ambassade schrijft in een verklaring "geschokt en diep bezorgd" te zijn over de berichten.

De Conservatieve politica Sayeeda Warsi heeft haar afschuw uitgesproken over de uitingen, die volgens haar het gevolg zijn van een "verdelende en xenofobische" brexit-campagne. Warsi zegt dat niet alleen nieuwe migranten ermee te maken krijgen, maar ook mensen die al decennialang in Groot-Brittannië zijn en een Brits paspoort hebben. "De sfeer op straat is niet goed", zegt Warsi.

Barones Sayeeda Warsi is lid van het House of Lords, de Britse Eerste Kamer. Ze was eerder onderminister van Buitenlandse Zaken en voorzitter van de Conservatieven, de partij van premier Cameron. Warsi was aanvankelijk voorstander van een brexit, maar keerde het Leave-kamp op het laatste moment de rug toe vanwege de "leugens en haat" die volgens haar door sommige brexit-aanhangers werden verspreid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl