Racisme na brexit: deze bordjes werden gevonden bij een school in Huntingdon Kathleen Gaynor | Facebook

Na brexit: buitenlanders in Groot-Brittannië krijgen volle laag

time icon

"Fucking buitenlander, ga terug naar je land." 

"Wegwezen hier, we hebben 'leave' gestemd."

Sinds een meerderheid van de Britten donderdag voor een brexit stemde, wordt menig buitenlander in het openbaar opgeroepen om uit Groot-Brittannië te vertrekken. 

Op sociale media hopen de voorbeelden zich op. De verbale uitschieters lijken vooral Oost-Europese en Aziatische migranten te treffen. Zo deed een vrouw op Twitter melding van een incident rond een Poolse vrouw in een Engelse bus. De vrouw heeft haar Twitter-profiel na de tweet verwijderd.

ChannyAmos
@Channy_Amos
Disgusting RT @fionaand: Older woman on the 134 bus gleefully telling a young Polish woman and her baby to get off and get packing.Horrific.
3 jaar geleden

Op een speciale Facebookpagina worden sinds gisteren voorbeelden verzameld van racistisch gedrag tegen buitenlanders door 'brexiteers', aanhangers van het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. 

Uit heel Engeland worden incidenten gemeld. In een aantal gevallen is de politie een onderzoek begonnen. De Poolse ambassade schrijft in een verklaring "geschokt en diep bezorgd" te zijn over de berichten. 

James Titcombe
@JamesTitcombe
Daughter tells me someone wrote "[Child's name] go back to Romania" on the wall in the girls toilets at School today. 😢
3 jaar geleden
Max Fras
@maxfras
Gloucester @Tesco: 'this is England, foreigners have 48 hours to f**k right off. Who is foreign here? Anyone foreign?' #Brexit
3 jaar geleden
Jamie
@CylonNumber7
"Table next to me says to Polish waitress "How come you're so cheerful? You're going home." Him and the missus started laughing." Disgusting
3 jaar geleden

De Conservatieve politica Sayeeda Warsi heeft haar afschuw uitgesproken over de uitingen, die volgens haar het gevolg zijn van een "verdelende en xenofobische" brexit-campagne. Warsi zegt dat niet alleen nieuwe migranten ermee te maken krijgen, maar ook mensen die al decennialang in Groot-Brittannië zijn en een Brits paspoort hebben. "De sfeer op straat is niet goed", zegt Warsi.

Barones Sayeeda Warsi is lid van het House of Lords, de Britse Eerste Kamer. Ze was eerder onderminister van Buitenlandse Zaken en voorzitter van de Conservatieven, de partij van premier Cameron. Warsi was aanvankelijk voorstander van een brexit, maar keerde het Leave-kamp op het laatste moment de rug toe vanwege de "leugens en haat" die volgens haar door sommige brexit-aanhangers werden verspreid.

Sayeeda Warsi
@SayeedaWarsi
This is not the post Brexit Britain we want to see. Politicians from all sides need to speak out #MoreInCommon
3 jaar geleden

STER Reclame