Ryan Lochte
NOS Sport

Lochte begint Amerikaanse trials met flinke domper

Een grote verrassing op de eerste dag van de Amerikaanse plaatsingswedstrijden voor de Spelen: Ryan Lochte slaagde er in Omaha niet in zich te kwalificeren voor de 400 meter wisselslag, de afstand waarop hij regerend olympisch kampioen is.

Lochte kampte met een liesblessure en wilde dat compenseren door zo snel mogelijk weg te zwemmen bij zijn concurrenten. Dat lukte, maar op de schoolslag en de afsluitende vrije slag stortte de Amerikaan volledig in. Hij eindigde daardoor als derde met een tijd van 4.12,02.

Alleen de eerste twee, Chase Kalisz (4.09,54) en Jay Litherland (4.11,02), bemachtigden een olympisch ticket. "Ik dacht aan stoppen, maar het gaat om de Spelen. Zelfs met een gebroken been was ik in het water gesprongen", aldus Lochte, die nog vijf andere ijzers in het vuur heeft.

We hebben Ryan nodig in Rio.

Michael Phelps

Geen Phelps

Michael Phelps zag het op de tribune misgaan voor Lochte. Hij baalde voor zijn landgenoot ("we hebben hem nodig in Rio"), maar was wel heel blij voor Kalisz, al jaren zijn trainingsmaatje. Phelps was zelfs in tranen toen hij hem feliciteerde.

Michael Phelps feliciteert Chase Kalisz

De 18-voudig olympisch kampioen kwam zelf niet in actie op de eerste dag, omdat hij zich terugtrok voor de 200 meter vrije slag. Voor Phelps blijven over: de 100 en 200 meter vlinderslag, de 100 meter vrije slag en de 200 meter wisselslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl