NOS Nieuws

Johnson: migratie was niet belangrijkste reden brexit

Leave-kopstuk Boris Johnson denkt dat het migratie-vraagstuk niet de belangrijkste reden was voor de meeste Britten om voor een brexit te stemmen. Volgens hem was dat soevereiniteit. Veel Britten die hij ontmoette tijdens de campagne hadden het gevoel dat de Britse democratie werd ondermijnd door de EU, schrijft Johnson in een stuk in The Telegraph. Zowel in Groot-Brittannië als in het buitenland worden de negatieve gevolgen van de brexit volgens hem "zwaar overdreven" en worden de voordelen genegeerd.

Na de winst voor het brexit-kamp is dit pas de tweede keer dat Johnson van zich laat horen. Na een korte persconferentie vrijdagochtend heeft hij zich stilgehouden. Veel mensen vroegen zich dan ook af waar hij was. Johnson is de belangrijkste kandidaat om David Cameron op te volgen, die na het referendum zijn vertrek aankondigde.

Interne markt

In zijn stuk schrijft Johnson dat de Britten toegang zullen blijven houden tot de interne markt van de EU. Hij herhaalde dat er geen haast is met het in gang zetten van een vertrek uit de EU. Volgens hem kan nu een samenwerking met de EU opgezet worden die is gebaseerd op vrije handel en samenwerking in plaats van een federaal systeem.

Hoe zo'n overeenkomst eruit moet zien zei hij er niet bij. De Britten moeten met de EU gaan onderhandelen over de voorwaarden van hun vertrek. Iets waar ze in Brussel liever vandaag dan morgen mee beginnen.

Schotland

Op de Aziatische beurzen daalt het pond inmiddels verder. Vrijdag stond de munteenheid lager dan in de afgelopen dertig jaar. De Britse minister van Financiën Osborne komt vanochtend, nog voor de opening van de Europese beurzen, met een mededeling. Na de brexit verloren de aandelenbeurzen wereldwijd zo'n 2 biljoen dollar, volgens S&P.

Johnson constateert verder dat er weinig steun lijkt voor een tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid. Sinds de brexit klinkt er in Schotland de roep om een nieuw referendum. Uit een peiling blijkt volgens Reuters dat een kleine meerderheid van de Schotten geen nieuw referendum wil.

Racistische incidenten

In Groot-Brittannië zijn er zorgen over de toename van racistische incidenten na de brexit, meldt The Guardian. Zo zou er in Londen racistische graffiti zijn gespoten op een Pools cultureel centrum. En in Cambridgeshire zouden kaarten huis-aan-huis zijn verspreid tegen "Pools ongedierte".

Baroness Warsi, voormalig voorzitter van de Conservatieven, zegt dat sinds de brexit immigranten op straat worden aangesproken dat ze het land moeten verlaten. Ze heeft over de incidenten gesproken met verschillende organisaties die volgens haar een verontrustende trend signaleren. Een parlementslid van Labour heeft aangekondigd dat ze de regering gaat vragen naar het aantal incidenten sinds het referendum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl