Een bonobo ligt samen met haar jong
NOS Nieuws

Vrouwelijke bonobo's sneller geïrriteerd dan mannetjes

Vrouwelijke bonobo's zijn sneller geïrriteerd dan mannelijke bonobo's, blijkt uit een nieuwe studie. De mannelijke apen gedragen zich introverter.

De bonobo is een 'verre neef' van de mens en het is daarom interessant om deze apensoort te bestuderen, zeggen onderzoekers. "Ze zijn even belangrijk als chimpansees om onze voorouders te begrijpen", stelt Alexander Piel bij de BBC.

In het verleden werd er door primatologen vooral onderzoek uitgevoerd onder chimpansees. Dit komt waarschijnlijk door de hoeveelheid apen: er zijn minder bonobo's dan chimpansees op de wereld. Maar beide soorten kunnen een duidelijker beeld van de mens geven, aldus de onderzoekers.

Het onderzoek is voor het eerst onder bonobo's in het wild uitgevoerd. Zestien apen werden zes maanden gevolgd voor een personaliteitstest in een reservaat in Congo.

De sekseverschillen zijn anders bij bonobo's dan bij chimpansees.

Onderzoeker Cintia Garai

Tijdens het onderzoek werd er geen verschil gevonden in de mate van agressiviteit bij mannetjes en vrouwtjes, alleen de leeftijd bleek relevant. Oudere bonobo's zijn agressiever en onbeleefder dan de jongere bonobo's.

Verschil met chimpansees

"Deze sekseverschillen zijn anders dan de sekseverschillen bij chimpansees", zegt onderzoeker Cintia Garai. Mannelijke chimpansees gedragen zich agressief en manipulatief, en vermoorden ook vaker andere apen in hun groep. Bonobo's hebben een zachtaardig karakter.

Chimpansees vertonen ook neurotische trekjes als dominantie, en die werden niet gezien bij de bonobo. "Elke soort pakt problemen anders op. Beide apensoorten hebben verschillende sociale strategieën, en de strategieën zijn allebei effectief", aldus Piel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl