Antoine Griezmann juicht na de 2-1 AFP

Frankrijk is op het EK doorgedrongen tot de kwartfinales. Na een vroeg opgelopen achterstand klopten 'de Haantjes' Ierland met 2-1, zij het met moeite. Antoine Griezmann tekende voor beide treffers van de Fransen. 

De volksliederen galmden nog na in Lyon toen de bal al op de stip lag. Shane Long liet zich slim omver lopen door Paul Pogba, waarna arbiter Nicola Rizzoli floot voor een penalty. Die werd resoluut via de binnenkant van de paal binnengeschoten door Robbie Brady. 

Ierland zat op rozen en Frankrijk moest in de achtervolging. Griezmann kreeg een paar mogelijkheden op de 1-1, maar zijn kopballen gingen over of eindigden in de handen van Darren Randolph. Aan de andere kant kopte Shane Duffy net naast.

Ruim tien minuten na rust kwamen de Fransen verdiend op 1-1: Griezmann kopte steenhard raak. De Ieren waren flink van slag door die tegengoal en vier minuten na de gelijkmaker was het al 2-1. Griezmann was nu met zijn voet trefzeker, na prachtig voorbereidend werk van Olivier Giroud, die de bal koppend panklaar legde.

Ierland leek rijp voor de slacht, zeker toen de ploeg met een man minder verder moest na een rode kaart voor Duffy, die Griezmann een vrije doortocht belette. Het was daarna lekker voetballen voor de Fransen. André-Pierre Gignac pegelde op de lat en tikte de bal in de slotfase net naast. 

Frankrijk neemt het in de kwartfinales op tegen de winnaar van het duel tussen Engeland en IJsland. Die wedstrijd is maandagavond.

STER reclame