NOS Nieuws

Homo's Orlando vinden warm onthaal in buurstad St. Petersburg

Homogemeenschap herdenkt slachtoffers Orlando in Gay Pride

Een stille tocht voor de slachtoffers van de schietpartij in Orlando groeide zaterdagavond uit tot een luidruchtig en levendig protest. "Vrede, liefde, Pulse. Vrede, liefde, Pulse", scandeerden toeschouwers bij de Gay Pride-parade in het Amerikaanse St. Petersburg,

De stad ligt niet ver van Orlando, waar in homobar Pulse 49 mensen de dood vonden toen een schutter er het vuur opende. Uit Orlando waren meer dan honderd leden uit de homogemeenschap naar de St. Pete-parade gekomen met borden waarop de namen van de slachtoffers stonden.

  • Hollandse Hoogte | AP
    Leden van de LGBT-gemeenschap uit Orlando houden borden vast met namen van de slachtoffers
  • Hollandse Hoogte | AP
    Vrienden en familie houden voorafgaand aan de parade een kaars omhoog voor de slachtoffers
  • Hollandse Hoogte | AP
    Vrienden en familie van de slachtoffers lopen mee in de parade
  • Hollandse Hoogte | AP
    Nabestaande Robert Carnes

"Het is zo hartverwarmend om alle mensen te zien die ons een hart onder de riem steken", zei PJ Finster uit Orlando. "We hebben het zo nodig. Samen zijn, elkaar steunen, elk mens telt."

Het gaat verder dan dat, volgens inwoonster van St. Petersburg Sarah Hughart. "Terrorisme is bedoeld om chaos te veroorzaken en haat te verspreiden. Daarom is het zo belangrijk om te laten zien dat wij niet bang zijn."

Wij vieren homorechten elk jaar. Wij vieren die elke dag.

Dwayne Shepherd, inwoner van St. Petersburg

Van een zwijgzame optocht was alleen in het begin even sprake. Al snel begonnen deelnemers op straat te dansen, muziek te maken en kreeg de kleurrijke parade ook het vrolijke geluid dat bij het traditionele homofeest hoort.

"Dit gaat over homorechten en menselijke waarden", sprak Dwayne Shepherd in de St. Petersburg Times. "We vieren dit elk jaar. We vieren dit elke dag."

Er was zware politiebewaking in het gebied. Vanuit drie observatietorens en een helikopter werd de parade scherp in de gaten gehouden. Er was een handjevol demonstranten tegen homorechten naar St. Petersburg gekomen; incidenten waren er niet.

Bezoek uit Boston

Van de 44 gewonden die werden opgevangen in het ziekenhuis in Orlando, worden nog acht mensen behandeld. Zij kregen onlangs bezoek van overlevenden van de Boston-aanslag. In 2013 kwamen drie mensen om het leven en raakten meer dan 200 mensen gewond de geradicaliseerde broers Tsarnaev twee zelfgemaakte bommen lieten ontploffen bij de finish van de marathon.

  • Reuters
    Eliza Gedney en Michelle L'Heureux, overlevenden van de Boston-bombings, bezoeken Rodney Sumter die gewond raakte tijdens de schietpartij in Pulse
  • Reuters
    Sydney Corcoran, haar moeder Celeste en Dave Fortier, overlevenden van de Boston-bombings, bezoeken Angel Colon
  • Reuters
    Eliza Gedney, Sydney Corcoran, Dave Fortier en Celeste Corcoran in het ziekenhuis in Orlando

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl