Een gokkantoor van William Hill
NOS Nieuws

Hoe konden de wedkantoren er zo naast zitten bij de brexit?

  • Guus Dietvorst

    redacteur NOS Online

  • Guus Dietvorst

    redacteur NOS Online

Een paar dagen geleden wisten de wedkantoren het bijna zeker: er komt geen brexit. Bij de Britse gokbedrijven waren de kansen afgelopen woensdag rond 2/9 voor blijven en 3/1 voor een vertrek. Dat betekent dat je met 9 pond inzet op blijven er 2 kon winnen. Met 1 pond op vertrekken kon je er 3 winnen.

“Toen ik gisteren wakker werd, was ik stomverbaasd. We hadden het verkeerd, en niet zo’n beetje ook”, zegt Rupert Adams van William Hill. Hij legt uit hoe dat kon gebeuren.

“We hebben het hetzelfde aangepakt als bij het Schotse referendum. De omstandigheden waren toen ongeveer gelijk. De meeste mensen hadden ingezet op een vertrek van de Schotten uit het Verenigd Koninkrijk, maar allemaal kleine bedragen. Het grootste totaalbedrag was ingezet op een ‘stay’.”

In 2014 stemde 55 procent van de Schotten in een referendum tegen onafhankelijkheid. “Daar hebben we toen goed op verdiend; het geld van de ‘leavers’ was voor ons en we hoefden de ‘stayers’ maar weinig te betalen vanwege de lage ‘odds’.”

Net als toen heeft het wedkantoor bij het EU-referendum het geld gevolgd en niet de meerderheid van de gokkers. Want er werden wel meer weddenschappen afgesloten op een vertrek uit de EU, maar de mensen die op 'blijven' gokten zetten hogere bedragen in. “Die mensen zijn de beleidsmakers, de invloedrijke mensen”, vertelt Adams. “Die hebben verstand van politiek, dachten wij. Nou, niet dus.”

Vroeger volgden mensen de elite. Tegenwoordig bepalen ze het zelf.

Rupert Adams van gokkantoor William Hill

“In de peilingen was het de hele tijd nek-aan-nek”, voegt Adams daaraan toe. “En wij dachten dat mensen uiteindelijk in het stemhokje toch voor veiligheid zouden kiezen, voor wat ze al kennen. Bij de EU blijven dus.”

Voorzichtiger

Volgens Adams lijkt het erop dat de politiek onvoorspelbaarder aan het worden is. “Vroeger volgden mensen de elite. Je stemde wat je altijd stemde, omdat je bij een bepaalde groep hoorde. Je luisterde naar de leiders van die groep. Tegenwoordig bepalen mensen het zelf; ze accepteren niet alles meer.”

Zijn bedrijf wordt dan ook voorzichtiger met politieke weddenschappen. Ook met het kiezen van een nieuwe Labour-leider zijn ze het schip in gegaan. “Ja Corbyn stond bij ons op 100/1 in het begin. Daar hebben we wel wat op verloren.”

Gisteren stapte Cameron op als premier. Op zijn opvolger kan alweer worden ingezet en daarbij kan je maximaal 50 keer het bedrag van je inzet winnen. “De parlementariërs waar niemand ooit van heeft gehoord, staan bij ons op 50/1.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl