Gareth Bale en Ashley Williams vieren de 1-0 van Wales.

Eigen goal helpt Wales naar laatste acht

Wales heeft op zijn eerste EK een plek bij de laatste acht bemachtigd. De Welshmen wonnen het Britse onderonsje met Noord-Ierland in Parijs: 1-0. In de 75ste minuut maakt Gareth McAuley een eigen doelpunt.

Noord-Ierland had in zijn vorige duels de tegenstander het spel laten maken en omdat dat prima beviel, wilde het weer die tactiek hanteren. Het probleem was echter dat Wales er net zo over dacht. Dat had als gevolg dat beide ploegen in balbezit onrustig oogden en grossierden in slordig balverlies en pover passen.

De eerste helft bood dan ook niet veel vertier. Wales zag een goal van Aaron Ramsey afgekeurd wegens buitenspel en Noord-Ierland zorgde voor enige dreiging bij gestopte schoten van Stuart Dallas en Jamie Ward.

Na de rust werd het voetbal er niet veel beter op, maar kwamen er eindelijk kansen. Zo kopte Sam Vokes namens Wales net naast en zag topscorer Gareth Bale zijn vrije trap knap gestopt door keeper Michael McGovern.

Schlemielig

Wales behield een veldoverwicht, maar de Noord-Ieren bleven eenvoudig overeind totdat ze een kwartier voor het einde op schlemielige wijze op achterstand kwamen. Bale brak door op links, leverde een voorzet af en in een ultieme poging invaller Hal Robson-Kanu het scoren te beletten, deed de Noord-Ier McAuley dat voor hem.

Noord-Ierland deed pogingen om het tij te keren, maar 'The Green & White Army' kon de defensie van 'The Dragons' niet meer aan het wankelen brengen.