Lord Jonathan Hill EPA
NOS Nieuws Buitenland

Britse EU-commissaris Hill stapt op na brexit

Vanwege de brexit heeft de Britse eurocommissaris Jonathan Hill zijn ontslag ingediend. "Wat is gebeurd, kan niet meer worden teruggedraaid", zei hij in een verklaring. "Ik denk niet dat ik kan doorgaan als Brits eurocommissaris en doen alsof er niets gebeurd is." Het ontslag gaat op 15 juli. 

De vier grote fracties in het Europees Parlement hadden erop aangedrongen om Hill zijn bevoegdheden af te nemen. Ze vinden dat hij geen invloed moet hebben op wetgeving die in de toekomst wel op de EU-landen, maar niet op Groot-Brittannië van toepassing is. 

Hill had in de Europese Commissie de zware portefeuille Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarktenunie. Commissievoorzitter Juncker heeft Hills ontslag aanvaard. Hij zegt in een reactie dat hij de Brit deze post wilde geven als blijk van vertrouwen in het Britse EU-lidmaatschap. "De situatie is nu helaas veranderd."  

Juncker wil dat Hill vervangen wordt door een andere Brit. Dat kan, omdat het nog zeker twee jaar duurt voor Groot-Brittannië echt uit de EU is. Juncker wil snel met premier Cameron praten over de opvolging.

Ontgoocheld

De Letse eurocommissaris Dombrovskis neemt Hills taken voorlopig over. Zijn post wordt verzwaard. Hij was al voor de euro verantwoordelijk. 

Lord Hill is de eerste Britse functionaris die opstapt na de uitslag van het referendum van donderdag; wel kondigde premier Cameron gisterochtend al zijn vertrek aan. 

Hill is een pro-Europese Conservatief. Hij toonde zich teleurgesteld over de uitslag van het referendum. "Zoals vele Britten ben ook ik zeer ontgoocheld", zei hij. 

Lord Hill (55) heeft een lange staat van dienst in de Conservatieve Partij. Hij werkte al met premier Major in de jaren negentig. Hij heeft zich ingezet om het pond te behouden en Groot-Brittannië buiten de euro te houden.

STER reclame