Dylan Groenewegen pakt op Goeree-Overflakkee de nationale titel
NOS Wielrennen

Groenewegen Nederlands kampioen op de weg

Dylan Groenewegen is Nederlands kampioen wielrennen op de weg bij de mannen geworden. Op Goeree-Overflakkee was hij de sterkste in de eindsprint.

Hij bleef in de 212 kilometer lange wedstrijd Wouter Wippert en Wim Stroetinga voor in de sprint van een flink uitgedund peloton.

Op het geheel vlakke parcours vielen er gaandeweg de koers door valpartijen en de wind wat renners weg uit het peloton dat op 70 kilometer van de meet 100 man telde. Twaalf man reden vervolgens weg. Daar zaten drie Lotto-Jumborenners bij die, tot ergernis van vluchter Hoogerland, amper meewerkten aan de vlucht.Lotto had ingezet op de rappe Groenewegen. Die ontbrak echter voorin en op kop reden wel de ook rappe Hofland en Sinkeldam.

Op 41 kilometer van de streep, met nog drie plaatselijke omlopen van circa 14 kilometer op en rond de Brouwersdam te gaan, werden de koplopers opgeslokt door het pak. Het tempo bleef enorm hoog en na weer een reeks demarrages viel het peloton in stukken uiteen. De tweede groep vond weer aansluiting bij de eerste, die na de samensmelting nog 50 man telde.

Uit de tent lokken

Tankink wilde met een plaagstootje de concurrentie van kopman Groenewegen uit de tent lokken, maar was onbedoeld de initiator van een vluchtgroep, met Boy van Poppel, Duijn en veldrijder Van der Poel. Tankink werd vervolgens gedwongen de kopgroep af te stoppen, omdat die met 0.15 marge aan de slotronde begon.

Lotto-Jumbo werd zo onbedoeld flink aan het werk gezet, maar het kwam goed, want de wedstrijd draaide ondanks alles op een sprint uit en Groenewegen liet daarin zien dat hij absoluut de beste was. Stroetinga kwam over hem heen, maar die counterde hij met speels gemak.

De uitslag van de wegwedstrijd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl