NOS Nieuws

Radijzen, erwten en tomaten uit Marsgrond gewoon eetbaar

  • Universiteit Wageningen
    De gekweekte radijzen van de onderzoekers in Wageningen
  • Universiteit Wageningen
    Erwten
  • Universiteit Wageningen
    Tuinkers

Mocht de mens de planeet Mars koloniseren en daar voedsel willen verbouwen is dat waarschijnlijk geen probleem. Zeker vier aardse gewassen groeien daar moeiteloos en zijn waarschijnlijk ook nog gewoon eetbaar.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek van de universiteit van Wageningen. De wetenschappers hebben planten en groenten op nagemaakte Mars- en maanbodem gekweekt.

Vorig jaar lukte het al om tien verschillende soorten groenten te laten groeien in de nagemaakte grond. Verschillende vruchten en zaden konden worden geoogst.

Van de radijzen, erwten, rogge en tomaten is nu bepaald hoeveel zware metalen erin zitten. Het gaat om aluminium, koper, ijzer, mangaan, zink, arseen, cadmium, chroom, nikkel en lood.

De conclusie is dat de mens de vier geteste groenten gewoon kan eten, zonder vergiftigd te worden. "Het ziet er goed uit", zegt ecoloog Wieger Warmelink. "We kunnen ze gaan proeven en ik ben heel benieuwd hoe ze smaken."

De ruimtereiziger heeft niks aan planten waar vergif in zit

Ecoloog en onderzoeker Wieger Warmelink

Het resultaat van het onderzoek is belangrijk voor plannen om mensen over tien jaar naar Mars te sturen om de eerste bewoners van de rode planeet te worden, zoals het Nederlandse initiatief Mars One.

Warmelink benadrukt dat de ruimtereiziger er niks aan heeft als je planten kunt kweken op Mars die je zouden vergiftigen als je ze eet. "Lood bijvoorbeeld kan erg giftig zijn. Als mensen op de maan of Mars dat binnen zouden krijgen, is er een groot probleem."

Van de tien verbouwde gewassen uit 2015 konden de onderzoekers er vier testen op zware metalen. Ze gaan dit jaar ook nog kijken of die gehalten voldoen aan de eisen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Amerikaanse voedselwaakhond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl