Michael Boogerd
NOS Wielrennen

Boogerd: genoeg mensen die mij willen zien hangen

Als het peloton tijdens de NK wielrennen over Goeree-Overflakkee koerst, is oud-wielrenner Michael Boogerd toeschouwer. Hij was tot januari ploegleider bij wielerploeg Roompot Oranje Peloton, maar mag die functie twee jaar niet bekleden vanwege dopinggebruik tijdens zijn wielercarrière.

"Het is apart. Je bent een jaar bezig als ploegleider en daarvoor ben je driekwart jaar bezig geweest met het opzetten van de ploeg. Dan is het zuur dat je daar nu geen deel meer van uit mag maken."

De Hagenaar houdt zich aan de door de UCI opgelegde schorsing. "Ik mag niet werkzaam zijn voor de ploeg. Als uitkomt dat ik wel iets doe dan krijg ik er twee jaar bij. Ik neem die risico's niet want er zijn genoeg mensen die mij willen zien hangen en die hopen dat ik nooit meer terugkeer in het peloton. Dat genoegen geef ik ze niet", vertelt Boogerd in voorbeschouwing op de NK wielrennen tijdens de NPO Radio 1 Sportzomer.

Michael Boogerd te gast bij de NPO Radio 1 Sportzomer

Die voorbeschouwing komt uit het hotel waar ook Roompot zit en dus komt Boogerd een hoop bekenden tegen. Toch is het moeilijk om te bepalen wat er precies wel en wat er niet mag. "Ik weet niet eens of de UCI het altijd wel weet. Kijk als een renner mij belt met een vraag dan kan dat natuurlijk maar pas werd ik gevraagd om een lezing te houden bij de Ster ZLM Toer, dat kan dan bijvoorbeeld weer niet."

2013: Boogerd bekent dopinggebruik

De schorsing van Boogerd duurt nog anderhalf jaar. "Je kijkt wel iets anders wielrennen want je bent echt een buitenstaander. En je kunt vrijuit spreken, als ploegleider ben je meestal wel iets genuanceerder. Als mijn schorsing erop zit is het vijf jaar na mijn bekentenis. Ik ben een aantal keer hard op mijn bek gegaan, maar ik zou het leuk vinden om terug te keren in het wielrennen. En het was erg leuk om met een startende ploeg bezig te zijn."

Wie er morgen wint? "Dylan Groenewegen is de grote favoriet en hij komt van Roompot af. Maar dan moet zijn huidige ploeg, Lotto-Jumbo, wel de koers in handen nemen. Vorig jaar hebben ze het echt verprutst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl