Premier Rutte in Brussel
NOS Nieuws

RTL: Nederlanders willen geen 'nexit'

De meeste Nederlanders voelen volgens een peiling van RTL Nieuws niet voor een eigen referendum over het verlaten van de Europese Unie. Van de ondervraagden wil 56 procent in de EU wil blijven. Het onderzoek is uitgevoerd door DVJ Insights, onder een representatieve groep van 500 Nederlanders.

Slechts 36 procent wil een referendum over de kwestie. 54 procent is tegen. Als belangrijkste reden om in de EU te blijven noemen de ondervraagden "het ideaal van de Europese eenwording, vrede en veiligheid". 34 procent vindt dat ideaal het grootste voordeel van het lidmaatschap. 20 procent noemt het gemak van één munt en vrij reizen naar EU-landen als belangrijkste voordeel.

De tegenstanders vinden het belangrijkste nadeel van het EU-lidmaatschap het vele geld dat moet worden afgedragen aan Brussel. 22 procent noemt dat als het grootste nadeel. Het tweede punt van de voorstanders van 'nexit' is "het zelf maken van eigen wetten en regels".

Een meerderheid van de ondervraagden is niet bang dat het vertrek van de Britten voor hen zelf financiële gevolgen zal hebben. Slechts 17 procent is daar wel bang voor, meldt RTL.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl