In Nederland zijn in de eerste week van het jaar vier mensen overleden aan de Mexicaanse griep. Inmiddels zijn er 148 mensen opgenomen in een ziekenhuis met de ziekte, van wie het merendeel de afgelopen week. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt.

Van de vier personen die zijn overleden, waren twee mensen al ziek. De leeftijden en woonplaatsen van de slachtoffers zijn niet bekendgemaakt, wel is bekend dat het allemaal volwassenen zijn.

Vorige week werd bekend dat er sinds eind oktober drie mensen zijn overleden aan de Mexicaanse griep. Onder hen waren twee jonge kinderen.

Elk jaar overlijden een paar honderd mensen aan griep. "Dat er inmiddels zeven mensen zijn overleden aan Mexicaanse griep is niet uitzonderlijk", zegt het RIVM.

Griepepidemie

Voor het RIVM geldt de Mexicaanse griep als een gewone griep. Eerder vandaag werd bekend dat Nederland afstevent op een griepepidemie.

In de eerste week van dit jaar werden er 87 griepgevallen gerapporteerd op 100.000 inwoners.

Van een epidemie is sprake als er twee opéénvolgende weken 50 op de 100.000 mensen griep hebben. In de laatste week van vorig jaar zat het aantal griepgevallen nog onder die grens.

Volgens de huisartsen komt de griep in alle regio's voor. Vooral onder kinderen tot vier jaar zijn er veel zieken. Uit analyse van neus- en keelmonsters blijkt dat het in een flink aantal gevallen gaat om het H1N1-virus, ofwel Mexicaanse griep.

"Jongeren onder de 20 jaar zijn vatbaarder voor Mexicaanse griep. Oudere mensen hebben vaak al eerder in hun leven griep gehad en hebben daardoor antistoffen in hun lichaam", verklaart een woordvoerder van het RIVM.

De gevonden griepvarianten zijn allemaal opgenomen in het vaccinatieprogramma voor dit seizoen.

STER reclame