NOS Wielrennen

Koster kroont zich tot Nederlands kampioene op de weg

NK wielrennen 2016: Koster verrast

Anouska Koster heeft bij de NK wielrennen in Goeree-Overflakkee de wegtitel voor zich opgeëist. In de 131 kilometer lange koers sprong de rijdster van Rabo Liv weg op 5 kilometer van de getrokken streep op de Brouwersdam.

Marathonschaatsster Janneke Ensing reed de laatste kilometers samen met Koster op kop, maar op de laatste meters was zij niet bij machte om de eindsprint van Koster bij te benen. Ensing moest genoegen nemen met zilver. Marianne Vos eindigde als derde. Zij won de eindsprint van het achtervolgende peloton.

Op het volledig vlakke parkoers had de wind vrij spel. Het peloton, met daarin ook schaatsster Ireen Wüst, viel door waaiervorming uiteen en vier rensters slaagden erin weg te komen. Roxanne Knetemann, Nina Kessler, Riejanne Markus en Vera Koedooder pakten met 3 minuten een comfortabele marge, die als sneeuw voor de zon verdween toen er in het peloton ineens gas werd gegeven.

Koster sprint weg en komt solo over de finish bij NK

Nadat de vier waren teruggepakt, op 20 kilometer van de finish, probeerde Anna van der Breggen het. Net na de bel voor de laatste van negen rondes van 14,6 kilometer, toen de weg licht omhoog ging, in een bocht en met wind tegen, sprong ze weg.

Van der Breggen sloeg snel een gat, mede dankzij het afstoppende werk van haar Rabo-ploeggenotes. Maar ze viel stil en even later zagen Koster en Ensing hun kans schoon. Rabo controleerde de meute opnieuw en veroverde met Marianne Vos, viervoudig winnares, ook nog het brons. Koster was vanzelfsprekend dolgelukkig en ook Ensing (Parkhotel Valkenburg) was content: "We wilden een renster op het podium, dus ja, ook in ben blij."

Janneke Ensing, Anouska Koster en Marianne Vos

Uitslag wegwedstrijd vrouwen

PositieNaam
1.Anoeska Koster
2.Janneke Ensing
3.Marianne Vos
4.Amy Pieters
5.Kirsten Wild
6.Monique van der Ree
7.Annemiek van Vleuten

Naast Ensing kwamen er nog meer schaatssters in actie. Ireen Wüst, Marije Joling en Carlijn Achtereekte gebruikten de wedstrijd als voorbereiding op het schaatsseizoen.

En met name Wüst liet van zich spreken. De achtervolging van het peloton op de kopgroep werd geleid door de meervoudig olympisch schaatskampioene.

Ireen Wüst stoempt op kop van het peloton

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl