Hesp: ben benieuwd hoe machtig de Premier League is
Het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie kan op termijn gevolgen hebben voor de Premier League. De Engelse topcompetitie is wereldwijd de lucratiefste; buitenlandse voetballers zoeken er door de hoge salarissen maar al te graag hun heil.
Maar met het vertrek uit de EU en de op dit moment gehanteerde regels voor spelers van buiten de EU kan de positie van de Premier League ernstig verzwakt worden, veronderstelt Danny Hesp, voorzitter van spelersvakbond VVCS. "Ik ben benieuwd hoe machtig de Premier League in eigen land is om die regels aangepast te krijgen."
Een aantal vragen aan Hesp over wat de brexit voor het Engelse en Europese voetbal betekent.
Wat zijn de gevolgen op korte termijn voor de Engelse clubs en buitenlandse spelers?
"Op korte termijn zal het weinig effect hebben. Spelers en clubs hebben contracten afgesloten. Het is meer de vraag hoelang de brexit gaat duren. De komende tijd valt Groot-Brittannië nog onder de EU, dus op korte termijn is er eigenlijk alleen de shock over de keuze. Regeltechnisch verandert er voorlopig nog niets."
Wat zijn de gevolgen op lange termijn?
"Dat is lastig in te schatten. De regeling van vrij woon- en werkverkeer vervalt in principe voor Groot-Brittannië. Spelers uit de EU-landen komen dan te vallen onder de regeling dat een speler 45 procent van de interlands van zijn land in de laatste twee jaar moet hebben gespeeld om een werkvergunning te krijgen."
"Als je naar de Nederlanders kijkt die afgelopen seizoen in de Premier League speelden, dan voldoen er slechts drie aan die regel. Een stuk of twintig Nederlanders voldoen niet aan die strenge regels. Maar het kan best zijn dat bij de onderhandelingen over de brexit afspraken gemaakt worden over het werkverkeer. Dat is ook gebeurd met landen als Noorwegen, IJsland en Liechtenstein, die ook geen EU-lid zijn."
Gaan er minder spelers naar Engeland de komende jaren?
"De echte topspelers zullen nog steeds naar de Premier League vertrekken, want die komen wel aan het aantal vereiste interlands. Voor de spelers die op een wat lager niveau zitten, zal het moeilijker worden. Het kan zijn dat minder spelers de overstap naar het Engelse voetbal kunnen maken."
De BBC liet onlangs weten dat bij een brexit 332 spelers uit de Premier League, Championship en de Schotse Premier League niet aan de huidige regels voor een werkvergunning zouden voldoen. Wat gaat er gebeuren met die regels?
"Voetbal is heel belangrijk in het Verenigd Koninkrijk en de Premier League wil de regels zo snel mogelijk aangepast hebben. Dat de huidige regels straks ook voor spelers uit Europa gaan gelden, moet ik nog zien. De Premier League is heel machtig. Hoe machtig zal straks blijken. Voetbal is een aparte bedrijfstak."
Sky Sports en BT hebben voor de periode 2016-2019 in totaal zeven miljard euro neergelegd voor de tv-rechten van de Premier League. Blijven dat soort deals overeind?
"De Premier League is wereldwijd de belangrijkste voetbalcompetitie. Als die minder interessant wordt, kan dat ook gevolgen hebben voor de tv-rechten en de inkomsten van de clubs."
Clubs als Vitesse en NAC werken samen met Engelse topclubs. Loopt die samenwerking gevaar?
"Dat zal moeten blijken. Juridisch kan dat een lastig vraagstuk worden. Nederland kent de inkomensregeling voor spelers die van buiten de EU komen. De brexit kan dus zeer belemmerend gaan werken. Maar we praten bij dit alles wel over een lange periode. Groot-Brittannië en de EU gaan over een maandje of drie, denk ik, beginnen aan gesprekken over de scheiding. Het gaat dus nog jaren duren. En niemand weet op dit moment waar het precies naartoe gaat."