NOS Nieuws

Verliezen op Europese beurzen na brexit lopen iets terug

De verliezen op de Europese beurzen zijn fors, maar lopen wel wat terug. De belangrijkste indices staan 5 tot 7 procent lager. Eerder sloten beurzen in Azië al met vergelijkbare verliezen.

De Britse FTSE100-index staat op een verlies van 5 procent. De Franse en de Duitse hoofdindex verliezen zo'n 7 procent. In Nederland staat de AEX 6 procent lager op 422 punten.

Beleggers houden niet van onzekerheid en dumpen hun aandelen. Vooral aandelen van banken en verzekeraars krijgen harde klappen. Britse banken zoals RBS en Barclays verliezen tot 20 procent, na eerder op minnen van meer dan 30 tot 35 procent te hebben gestaan.

Ook in de rest van Europa heeft de financiële sector het zwaar te verduren. In Nederland staat ING op een verlies van 15 procent. Andere banken en verzekeraars staan 7 tot 10 procent lager op de Amsterdamse beurs. Beleggers vrezen dat Centrale Banken de rente verder gaan verlagen, waardoor de verdiensten van banken en verzekeraars dalen.

In Azië daalden de koersen vannacht al toen duidelijk werd dat de Britten voor een brexit zouden kiezen. In Tokio sloot de Nikkei met een verlies van 8 procent. In Hongkong en Sjanghai sloten de indices 1 tot 3 procent lager.

Ook het pond krijgt flinke klappen. Ten opzichte van de dollar bereikte de munt de laagste koers in 31 jaar.

De euro deelt mee in de malaise en staat nu op 1,11 dollar, gisteren was de koers 1,14. Ook de olieprijs daalt, zo'n 4 procent, naar 49 dollar voor een vat Brent-olie.

Goud in trek

De goudprijs daarentegen stijgt hard, naar zo'n $1310 per troy ounce. Dat is het hoogste niveau in bijna 2 jaar tijd. Beleggers zien goud als een veilige vluchthaven in onzekere tijden. Sinds de kredietcrisis heeft de goudprijs niet zo'n grote sprong binnen een dag gemaakt als vannacht.

De financiële markten lijken totaal verrast. Gisteren gingen beleggers er nog vanuit dat de Britten binnen de Europese Unie zouden blijven. Het pond steeg en de beurzen gingen omhoog. De AEX won de afgelopen week 8 procent. Die winst lijkt vandaag te verdampen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl