Nigel Farage
NOS Nieuws

Farage: referendumdag is onafhankelijkheidsdag

Voorman Farage van de Britse anti-EU-partij UKIP heeft de dag van het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie uitgeroepen tot onafhankelijkheidsdag.

Nigel Farage zei in een toespraak om 05.00 uur dat hij 'durft te dromen' van een overwinning van het 'vertrek'-kamp. Toen was nog niet zeker welk kamp zou winnen, al kwam met de helft van de stemmen de overwinning voor een brexit wel in zicht. Nu alle stemmen zijn gesteld, is dat bevestigd.

Later op de ochtend werd Farage feller en riep hij om een vertrek van Cameron. Farage noemde een aanblijven van de Britse premier Cameron onacceptabel. "Het eerste wat we moeten doen is een regering maken die toegewijd is aan een brexit. Ik vind het moeilijk te geloven dat hij een brexit-premier zou kunnen zijn. Ik kan het mis hebben, maar ik betwijfel het." In de loop van de ochtend kondigde Cameron zijn vertrek aan.

'Voor heel Europa'

"We hebben niet alleen voor onszelf, maar voor heel Europa gewonnen," zei Farage verder. Hij sprak de hoop uit dat een Brits vertrek uit de EU 'dit mislukte project' doet instorten.

De conservatieve parlementariër Nigel Evans vergelijkt de uitslag met het moment waarop in Berlijn de muur neer werd gehaald. Evans voerde een campagne voor vertrek uit de EU. "Iedereen zal zich herinneren waar ze waren toen de uitslag binnenkwam."

Farage: overwinning voor fatsoenlijke mensen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl