Koen de Kort Pro Cycle Shots

Koen de Kort zal op 2 juli niet aan de start staan van de Tour de France. De Nederlander vertoeft de eerste weken van juli op een strand. En dat had hij zelf liever anders gezien. "Ik begrijp de keuze van de ploegleiding niet."

Zijn team, Giant-Alpecin, maakte donderdag de selectie bekend. Speerpunten als Warren Barguil, Tom Dumoulin en John Degenkolb krijgen renners mee als Roy Curvers, Laurens ten Dam, Simon Geschke, Georg Preidler, Ramon Sinkeldam en Albert Timmer.

"Ze willen meer klimmers meenemen om voor het klassement te gaan. Wat dat aangaat, begrijp ik het. Maar ze willen ook met Degenkolb voor succes gaan in de lastige sprints. En ik heb in de Dauphiné juist nog bewezen dat ik hem in de finales kan bijstaan. Andere renners hebben dat nog nooit gedaan in een sprint."

Vertrek

Op de achtergrond speelt er nog iets anders. "Ik heb in een gesprek met de ploeg aangegeven dat ik om mij heen wil kijken. Soms is na zeven jaar verandering weleens goed. Maar ik had de indruk dat ze daar niet zo blij mee waren."

Heeft dat meegespeeld in de keuze voor de Tourselectie? "Ze hebben aangegeven dat dat absoluut niet het geval is."

De Kort zegt dat hij nog geen contract getekend heeft bij een andere ploeg. Gesprekken heeft hij al wel gevoerd, maar officieel mag hij daarover tot 1 augustus geen uitspraken doen. Volgens hardnekkige geruchten gaat John Degenkolb na dit seizoen weg bij Giant. Hij zou al bij Trek getekend hebben. 

"Kijk, ik heb mezelf de laatste jaren ontwikkeld als goede knecht. Dus er zijn een paar opties. Er is de mogelijkheid dat een kopman van Giant mij wil meenemen. Er is ook de mogelijkheid dat kopmannen die al weg zijn gegaan bij Giant, mij nu bij hun ploeg willen hebben. En er kunnen kopmannen zijn waarvoor ik nog niet gereden heb die mij erbij willen hebben", somt De Kort op.

'Marcel Kittel is een goede vriend van mij'

Qua 'kopmannen die al weg zijn gegaan' gaat de gedachte gelijk uit naar Marcel Kittel. "Marcel is een goede vriend van mij. Met hem train ik ook wel vaak. Zonder dat ik daarmee wil zeggen dat Etixx een van de ploegen is waarmee ik in gesprek ben." 

Wordt ongetwijfeld vervolgd. "Wat voor koersen ik nu ga rijden? Het NK op zaterdag. En de Ronde van Polen, die begint op 12 juli. Daarna rijd ik in principe de Ronde van Spanje. Maar na het NK ga ik eerst op vakantie." 

STER reclame