De olympische 11 op Instagram NOS

Met ingehouden adem zullen sportliefhebbers van 5 tot 21 augustus de verrichtingen volgen van de Nederlandse olympiërs. Kunnen die sporters juist dán hun jarenlange inspanningen belonen? Want de atleten werken al jaren toe naar die ene, grootse prestatie in Rio de Janeiro.

Om erachter te komen hoe het laatste deel van dat traject eruitziet en om de Nederlandse medaillekandidaten vast te leren kennen, heeft de NOS de 'olympische 11' samengesteld. Dat zijn elf door de redactie van NOS Sport geselecteerde sporters die door het delen van foto's en video's laten zien hoe zij zich voorbereiden op de Olympische Spelen. 

Hieronder stellen zij zichzelf vast voor, maar als je op de hoogte wil blijven van wat ze precies uitspoken en welke vragen ze elkaar stellen, neem dan een kijkje op het Instagramaccount van @nossport.

Kiki Bertens (24 jaar, tennis): Nederland leefde massaal met haar mee tijdens Kiki's triomftocht in Parijs, waar zij begin juni de halve finales van Roland Garros bereikte. Dankzij die historische prestatie maakte ze een reuzensprong op de wereldranglijst, plaatste ze zich voor Rio én veroorzaakte ze een heuse Kiki-koorts. Wie weet laait die in augustus weer op.

Kiki Bertens stelt zich voor Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dorian van Rijsselberghe (27 jaar, windsurfen): Droeg vier jaar geleden de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie in Londen. In die stad werd hij vervolgens met overmacht olympisch kampioen. Om dat kunstje in Rio te herhalen, heeft hij al honderden uren op het Braziliaanse water doorgebracht. Daar ondervindt Dorian voorlopig meer hinder van drijvende ijskasten en autowrakken dan van zijn concurrenten.

Dorian van Rijsselberghe stelt zich voor

Yvette Broch (25 jaar, handbal): Is een van de gezichten van de razendpopulaire Nederlandse handbalvrouwen. En wat voor een gezicht, want Yvette deed in 2008 als 17-jarige mee aan Holland's Next Topmodel. De handbalsters wonnen zilver op het WK eind vorig jaar, maar bij de Olympische Spelen moet het beter volgens Yvette: "Dan is het goud."

Yvette Broch stelt zich voor

Robbert Kemperman (25 jaar, hockey): Maakte al op 17-jarige leeftijd - de jongste speler ooit - zijn debuut voor Oranje. Groeide met zo'n 150 interlands, zijn dynamische spel en ongeëvenaarde backhandschot uit tot een van de beste hockeyers van zijn generatie. Rekende een jaar geleden op het EK af met de smaak van zilver. Na de gewonnen finale tegen de Duitsers rolden bij Robbert de tranen over zijn wangen.

Robbert Kemperman stelt zich voor

Marhinde Verkerk (30 jaar, judo): Met drie broers die maar wat graag stoeiden, leerde ze als kind al de kneepjes van het vak. Geen wonder dus dat Marhinde erg succesvol werd toen ze ging judoën. In haar eigen Rotterdam kroonde ze zich in 2009 tot wereldkampioene. Op de Spelen in Londen greep ze net naast de medailles, maar ze is vastberaden om dat niet nog eens te laten gebeuren.

Jelle van Gorkom (25 jaar, BMX): Veroverde zijn eerste prijs al op 6-jarige leeftijd, toen hij de beste van Europa was in zijn leeftijdscategorie. Er volgden nog vele titels en helaas ook vele blessures. Na een val in 2012 raakte hij zelfs in een coma. Toen Jelle daar een paar dagen later uit ontwaakte, kraste hij direct op een briefje dat hij er vier maanden later op de Spelen van Londen weer zou staan. Dat lukte en met datzelfde karakter heeft hij zich nu voor de Spelen van Rio weten te plaatsen.

Jelle van Gorkom stelt zich voor

Laura Dijkema (26 jaar, volleybal): Binnen de lijnen de spelverdeelster van Oranje en ook daarbuiten is ze de gangmaker met haar aanstekelijke enthousiasme. Het Wilhelmus zingt ze uit volle borst mee, ook al weet Laura van zichzelf dat het "knettervals" klinkt. Haar ware talent ligt toch duidelijk in het veld, want haar goede spel leverde onlangs al een mooie transfer op van de Duitse naar de loeisterke Italiaanse competitie.

Laura Dijkema stelt zich voor

Peter Müllenberg (28 jaar, boksen): Hij is vader (van Peter Noah), soldaat en bokser. En niet zomaar één, want zijn erelijst is langer dan het telefoonboek van zijn geboorteplaats Almelo. Houdt niet van afwachtend boksen, maar vliegt er het liefst meteen op als de bel geklonken heeft. Buiten de ring is Peter al net zo direct. Want over zijn ambitie is hij, in onvervalst Twents, glashelder: iedereen verslaan op de Spelen.

Peter Müllenberg stelt zich voor

Kirsten Wild (33 jaar, baanwielrennen): De racefiets die ze als 13-jarige kocht, was bedoeld om lekker door de omgeving te toeren, maar al snel reed ze er ook wedstrijden mee. Steeds vaker leverde dat podiumplaatsen op. Daar is Kirsten tot op de dag van vandaag niet mee opgehouden, zowel op de weg als op de baan. Op de piste verzamelde ze WK-medailles in alle kleuren. Niet gek dus dat ze in Rio voor de baan gekozen heeft.

Kirsten Wild stelt zich voor

Govert Viergever (26 jaar, roeien): Schreef op zijn vijftiende in een schoolschriftje 'De Toekomtsplannen van Govert'. Die bleken iets te ambitieus, want de eerste vier van de vijf doelen haalde hij niet. Het motiveerde Govert om nóg fanatieker met topsport bezig te zijn. Daardoor geldt hij nu als expert op het gebied van sportvoeding. En wie weet helpt dat hem Plan Vijf wel te voltooien. Hoe dat plan luidt? Olympisch goud winnen!

Govert Viergever stelt zich voor

Anouk Vetter (22 jaar, atletiek): Haar moeder haalde als speerwerper de nodige titels binnen en haar vader, ook een oud-atleet, geeft training. Tegenwoordig is hij zelfs de bondscoach. Met zulke ouders stond Anouk dus al vroeg op de atletiekbaan. Als alleskunner komt zij uit op de meerkamp en verstaat ze de kunst om haar tijd te verdelen over hordelopen, hoogspringen, kogelstoten, hardlopen, verspringen en speerwerpen.

Anouk Vetter stelt zich voor
De olympische 11 van de NOS op Instagram

STER reclame