Het schildkliermedicijn Thyrax was begin dit jaar nauwelijks meer te krijgen
NOS Nieuws

Falende medicijnenfabrikant krijgt hogere boete

De boete voor farmaceuten die verwijtbaar een medicijntekort veroorzaken wordt bijna twintig keer zo hoog. Minister Schippers schrijft aan de Tweede Kamer dat ze de maximale boete wil verhogen van 45.000 naar 820.000 euro.

Directe aanleiding zijn de problemen die begin dit jaar ontstonden met de levering van het schildkliermedicijn Thyrax. De producent had de voorraad niet op orde als gevolg van een verhuizing. Zo'n 350.000 patiënten moesten noodgedwongen overstappen op een ander geneesmiddel.

Meldpunt

Schippers vindt dat fabrikanten verplicht zijn voldoende voorraad te hebben van medicijnen die ze produceren. Als er een tekort dreigt, moeten ze dat op tijd melden. Daarvoor komt er een meldpunt.

Brancheorganisatie van geneesmiddelenfabrikanten Nefarme zegt de verhoging van de boete te begrijpen. "We delen het doel van de minister. We zetten dan ook alles op alles om tekorten te voorkomen", zegt een woordvoerder.

De boete kan niet zomaar verhoogd worden naar 820.000 euro. Daar is een wetswijziging voor nodig en dat kost tijd. In de tussentijd verhoogt Schippers de boete al wel van 45.000 naar 150.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl