NOS Nieuws

Floating Piers van Christo bezwijken onder succes

The Floating Piers, het pad over het water van de 'inpak-kunstenaar' Christo, trekt zoveel bezoekers, dat de autoriteiten hebben besloten dat het kunstwerk 's nachts dichtgaat. Het Noord-Italiaanse dorp Sulzano kan de toestroom niet aan.

In vijf dagen tijd hebben al meer dan 270.000 mensen over het water van het Iseomeer gelopen. Christo heeft daar een pad van drie kilometer lang gemaakt van kunststof pontons.

Er was gerekend op een half miljoen bezoekers in zestien dagen. Het pad leidt naar twee eilanden in het meer.

Rio de Janeiro

Sulzano, dat 1800 inwoners telt, is niet berekend op 55.000 bezoekers per dag. Ze komen voor het kunstwerk, maar de druk op het dorp is immens. "Sulzano is geen Rio de Janeiro en het Iseomeer is de Baai van Tokio niet", schrijft de Italiaanse krant La Repubblica.

De hulpdiensten kunnen de vraag niet aan, de eerstehulppost wordt overspoeld en de autoriteiten slagen er niet meer in de bezoekersstroom in goede banen te leiden. Zo zaten er op een gegeven moment 3000 mensen, onder wie 400 kinderen, vergeefs op het station van Brescia op de trein te wachten. Tussen Brescia en Sulzano rijden treinen voor 700 passagiers.

Het regiobestuur roept op dit weekend vooral niet naar Sulzano te komen.

Slijtage

Ook het watertapijt kan de mensenmassa niet aan. Het begint al sporen van slijtage te vertonen. De nachten zullen nu gebruikt worden voor onderhoud aan het kunstwerk. Het gaat daarom dicht van middernacht tot zes uur 's morgens.

Christo (81), die bekend is van het inpakken van gebouwen, heeft 200.000 pontons gebruikt om het pad te maken. Hij heeft ze verankerd aan de bodem van het meer. Er is zeven maanden aan gewerkt.

De pontons zijn goudgeel van kleur als de zon schijnt en worden donkerrood bij zonsondergang. Bij bewolkt weer lijken ze oranje. Christo heeft de kosten, 15 miljoen euro, zelf betaald. Daarom kan het publiek gratis het waterpad op.

Het kunstwerk ligt er nog tot 3 juli.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl