NOS Nieuws

'Tijdelijk blind door kijken naar smartphone in het donker'

Artsen waarschuwen in het medische tijdschrift New England Journal of Medicine om niet te lang in het donker met één oog naar je smartphone te kijken.

Twee vrouwen van 22 en 40 klaagden maandenlang over het tijdelijk verlies van hun zicht. Dat duurde maximaal 15 minuten. Er werden verschillende medische onderzoeken uitgevoerd, ze ondergingen een MRI-scan en er werd een hartfilmpje gemaakt. Dat leverde geen bijzonderheden op.

Toen ze langsgingen bij een arts in een oogziekenhuis in Londen was het mysterie volgens Dr. Gordon Plant binnen een paar minuten opgelost. Hij stelde de simpele vraag: wat doen jullie op het moment dat het zicht verdwijnt?

Het kost minuten om het ene oog te laten wennen aan het andere.

Gordon Plant

Het bleek dat ze in bed lagen en met een oog naar hun smartphone keken. In de kamer was het verder donker en het andere oog werd afgedekt door het hoofdkussen. Daar ging het mis, zegt de dokter. "Het ene oog is gewend aan het donker, terwijl het andere zich aanpast aan het felle licht van de telefoon."

Op het moment dat ze hun telefoon weglegden, zagen de vrouwen niets met het oog waar ze kort daarvoor nog naar hun smartphone keken. "Het kost minuten om het ene oog aan te laten passen aan het andere", zegt Plant. De oplossing? Met beide ogen naar je scherm kijken.

Hardleers

Een van de vrouwen was uiteindelijk blij dat het niets te maken had met een beroerte. De ander was volgens de dokter sceptischer. Zij bleef nog maandenlang een dagboek bijhouden om erachter te komen wat de oorzaak van haar zichtverlies zou kunnen zijn.

Uiteindelijk geloofde ze de arts. Ze bleek wel hardleers: ze stopte volgens Plant niet met het bekijken van haar telefoon in bed.

Dit is geen tijdelijke blindheid, dit gaat over de aanpassing van het oog aan het licht.

Alex Rulo

Oogarts Alex Rulo van het Oogziekenhuis Zonnestraal in Amersfoort heeft het verhaal in de New England Journal of Medicine niet gelezen, maar verbaast zich dat dit nieuws is. Hij noemt het een bekend fenomeen dat iedereen weleens ervaart als je bijvoorbeeld door een fotocamera in het oog wordt geflitst.

"Datzelfde effect heb je als een scherm hel verlicht is. Zeker waarbij het andere oog in het donker zit. Dat is geen blindheid, dat heeft met aanpassing van het oog aan het licht te maken."

Het kan volgens Rulo soms een half uur duren voordat het oog helemaal gewend is aan de donkere omstandigheden. "De een heeft daar meer last van dan de ander."

Piraten droegen niet voor niets ooglapjes.

Tjeerd de Faber

Ook volgens oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis Rotterdam is geen groot medisch nieuws. "Het is eerder een leuk verhaal, omdat we als maatschappij zo bezig zijn met smartphones. Alles wat daaromheen qua medisch nieuws gebeurt, is een hype. Dat zal de reden van de New England Journal of Medicine zijn geweest om een leuk verhaal te publiceren dat goed te verteren is voor de algemene lezer."

"Het is een heel onschuldig iets. Als je naar de omstandigheden kijkt, is het niet gek dat je met het oog van de smartphone het toilet niet kunt vinden als je in het donker een plasje moet doen."

Hij weet dat piraten vroeger expres hun oog 'blinder' maakten. Zij waren er echt op getraind. "Zij droegen niet voor niets lapjes voor hun oog. Als ze dan een schip opklommen en het ruim betraden, konden ze direct zien wat daar allemaal te vinden was: ze hoefden alleen hun lapje af te doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl