Halfzussen Beatrix verstopt bij uitvaart Bernhard

Aangepast

Tijdens de begrafenisplechtigheid van prins Bernhard zaten zijn twee onwettige dochters Alicia en Alexia verstopt in een hotel op het Nederlandse platteland. Dat vertelt Alicia in een interview in het weekblad Libelle. Haar koninklijke halfzussen heeft ze die dag maar een korte tijd gezien.

"Na de dood van mijn vader hebben we met zijn allen iets gedronken", aldus de 58-jarige Alicia. "Heel kort, een kwartier of zo." Daarna is er nooit meer contact geweest met de koningin.

Alicia kreeg kort voor zijn overlijden te horen dat de prins op sterven lag. Hoewel ze meteen vertrok uit haar woonplaats in Californië, was het te laat. "Ik vertrok onmiddellijk, maar bij mijn aankomst lag hij al opgebaard."

Disneyfilms

Alicia werd in 1952 geboren in San Francisco, dochter uit de buitenechtelijke affaire van de prins en haar moeder, een pilote van Duitse komaf. De prins onthulde haar bestaan in het beroemde laatste interview dat hij gaf, gepubliceerd twee weken na zijn dood. Hij zei toen dat Alicia drie keer meegegaan was op vakantie in Italië en een keer op Soestdijk was geweest.

Alicia zegt dat ze de prins veel vaker heeft gezien. Als hij de tijd had, zocht hij haar op in Californië. "Als kind vond ik het normaal dat ik mijn vader zelden zag, mijn moeder zei dat hij hard aan het werk was."

Dat hij de echtgenoot van de koningin van Nederland was, wist ze pas als tiener. "Pas op mijn zeventiende hoorde ik dat. Voor Amerikanen bestaan prinsen alleen in Disneyfilms. Het zei me niets, maar het was vreselijk om over hem te moeten zwijgen."

Zwijgen

In het openbaar moest ze volhouden dat ze de dochter van een vriend van Bernhard was. In het bijzijn van anderen "mocht ik hem niet met dad aanspreken. Hij wilde dat ik hem PB noemde, zoals zijn vrienden deden. Maar ik kreeg dat piebie niet over mijn lippen. Ik ging stotteren en stamelen en viel uit de toon met mijn gehavende tuiniershanden en mijn camouflagetops."

Op het vakantieadres in Italië ontmoette ze ook koningin Juliana. "Een lieve vrouw en heel gewoon", meent Alicia. "Ze hield ervan om in Italië op de fiets naar de markt te gaan. Ik ben wel eens met haar meegegaan."

Na het eind van de vakantie moest ze weer zwijgen over wie ze was. Zelfs haar vriend Tim leerde pas twee jaar geleden haar ware identiteit kennen. Uit de krant nog wel, waar een verhaal stond over de erfenis die ze zou krijgen, eenzesde van het vermogen van de prins.

Gemis

Hoewel ze dus tijdens de begrafenis angstvallig uit beeld gehouden werd, heeft ze wel goede herinneringen aan de periode na de dood van haar vader. Toen hij nog leefde, verliep het afscheid altijd stroef. "Ik dacht altijd weer dat ik mijn oude vader niet meer terug zou zien. Als ik 's avonds wegging, begon ik 's ochtends al te huilen. Mijn vader haatte dat."

Na zijn dood, toen Bernhard opgebaard lag in paleis Soestdijk, "kon ik voor het eerst afscheid nemen zonder in paniek te raken".

Dat er geen contact meer is met de koninklijke familie betreurt ze wel. "Ik begrijp dat mijn bestaan pijnlijk voor hen is, maar ik heb er niet om gevraagd om verwekt te worden. Ik heb altijd familie gemist."

STER Reclame