ANP
NOS Nieuws

Longfonds wil rookvrije speeltuinen

Speeltuinen moeten rookvrij worden, vindt het Longfonds. Het fonds voelt zich bij zijn oproep gesteund door een enquête onder 1100 mensen (TNS NIPO, in opdracht van KWF Kankerbestrijding). Ruim driekwart van de ondervraagden ondersteunt het plan.

Het Longfonds stelt dat in speeltuinen nog veel wordt gerookt. "Kinderen zien ouders roken en krijgen zo mee dat roken goed is. Door zo veel mogelijk plekken rookvrij te maken, leren ze dat roken niet de norm is", zegt Michael Rutgers van het Longfonds.

Stappenplein

Met een door het fonds ontworpen stappenplan kunnen gemeenten, ouders en bestuurders van speeltuinen aan de slag om hun speeltuin rookvrij te maken.

"Als mensen zich bewust zijn van de mogelijkheden, is het heel gemakkelijk door te voeren", zegt Rutgers.

Roel Pauw / NOS
Speeltuin Weerestein in Hillegom, al twee jaar een van de weinige rookvrije speeltuinen in Nederland

Verslaggever Roel Pauw was in speeltuin Weerestein in Hillegom, al twee jaar een van de weinige rookvrije speeltuinen in Nederland. In Weerestein verliep de overgang vrij soepel, zegt Ruud van der Lee, de voorzitter van het bestuur.

Zien roken, doet roken

"We vonden het niet kunnen, roken in de speeltuin. Kinderen hebben recht op een veilige en gezonde speelplaats. In het begin was er wel wat gemor van een aantal verstokte rokers die hier vaak komen. Maar als je duidelijk uitlegt dat het voor iedereen beter is en dat goed communiceert, is na een paar weken iedereen eraan gewend."

Hij noemt het een logische beslissing: kinderen en hun longen zijn nog volop in de groei, zegt hij. "Zien roken, doet roken."

Rokers hebben een oplossing gevonden voor het rookverbod in de speeltuin in Weerestein. "Nu gaan we gewoon buiten het terrein staan roken. We roken veel minder. Maar ik ga niet gelijk stoppen door deze maatregel," zegt een moeder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl