Radja Nainggolan

België door, Zweden naar huis

België is dankzij een 1-0 overwinning op Zweden als tweede geëindigd in poule E en neemt het in de achtste finales op tegen Hongarije. Met de zege deed België de deur dicht voor Zlatan Ibrahimovic cum suis want Zweden bleef op één punt steken.

De nederlaag betekende ook het einde van de interlandcarrière van de lange Zweed, die dinsdag aangaf na het EK te stoppen bij het nationale elftal.

België had onmiskenbaar het beste van het spel voor de pauze, al leverde het veldoverwicht amper kansen op. De Bruyne probeerde het met een uithaal (redding Isaksson) en Meunier kreeg zijn kruin nog net tegen de bal en miste ook net.

De beste kans voor rust diende zich al na zes minuten aan en was voor Zweden; Berg kreeg de bal bij een kluts voor zijn voeten, haalde zonder dralen uit en schoot de bal recht op Courtois af.

Nainggolan velt vonnis over Zweden

Voor Zweden telde alleen een zege en dus vloog het uit de startblokken bij het begin van de tweede helft. Maar alle aanvallende intenties ten spijt, echt gevaarlijk werd het niet, omdat België verdedigend geen steekjes liet vallen.

De Belgen zouden bij een nederlaag op Frankrijk stuiten, dus zou een doelpunt wenselijk zijn. De Bruyne, Lukaku en ook invaller Mertens waren dicht bij de 1-0 maar Isaksson stond zijn mannetje.

Ibrahimovic was met een listige vrije trap bijna weer de held van Zweden en Granqvist zag zijn kopbal van de lijn gehaald worden. Zo bleef het sidderen voor de Belgen, tot Nainggolan de bal in de linkerbovenhoek deponeerde.