NOS Wielrennen

Dumoulin: wilde gewoon dat truitje

Voor het wedstrijdritme hoefde hij het niet te doen. Ook voor het zelfvertrouwen had Tom Dumoulin niet aan de start van de tijdrit hoeven staan op Goeree-Overflakkee, waar woensdag de nationale titelstrijd op het programma stond. "Maar ik wilde gewoon dat truitje."

De renner van Giant-Alpecin was 0.34 sneller dan de nummer twee Jos van Emden. Wilco Kelderman, die vorig jaar de tijdrit won, was 1.22 langzamer dan Dumoulin. "Dit was mijn beste tijdrit ooit op het NK. Het was gewoon een heel goede, dat zie ik aan mijn waardes."

Alleen in de laatste tien kilometer van de in totaal vijftig ging het minder. "Ik had een beetje kramp. Ik kon niet elke bocht hard door, want dan was het er helemaal ingeschoten. Ik heb zo lang niet gekoerst en ben zo lang niet volle bak gegaan. Dan moet het even wennen."

Dumoulin koerste niet sinds de elfde etappe in de Giro, half mei, die hij verliet met een zitvlakblessure. Daarna is hij op hoogtestage geweest. "Nu ben je fris hè." Vorig jaar ging Dumoulin eerst nog diep in de Ronde van Zwitserland, om kort daarna de titelstrijd te verliezen. Kelderman pakte toen de trui. "Puur voor het NK is het voor mij beter om Zwitserland niet te rijden."

"Ik had deze bevestiging niet nodig", zegt Dumoulin. "Het voelde in de training goed en dan weet ik dat het wel oké is in de wedstrijd. Vaak wordt gevraagd of dit in de voorbereiding past of niet, maar dit is gewoon een evenement op zich. En ik wil gewoon dat truitje. Ik doe het niet om goed te zijn in de Tour of in Rio. Ik wil gewoon dat truitje en dat is gelukt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl