Het simpele antwoord op bremain of brexit: follow the money
Guus Dietvorst
redacteur NOS Online
Guus Dietvorst
redacteur NOS Online
Nog maar een dag tot het EU-referendum waar de Britten mogen stemmen voor een brexit (weg) of een bremain (blijven). Volgens de peilingen is het een spannende race, maar wedkantoren denken daar heel anders over. De meeste bookmakers schatten de kans op blijven in de EU veel groter dan de kans op een vertrek.
Zo ook gokbedrijf William Hill, het grootste van het land. “Het staat nu bij ons op 2/9 voor remain en 3/1 voor exit”, zegt chef politieke weddenschappen Rupert Adams. Dat betekent dat je met 9 pond inzet op blijven er 2 kan winnen. Met 1 pond op vertrekken kan je er 3 winnen.
“Als je dat vertaalt naar percentages is het 81 procent kans op in de EU blijven en 25 op vertrekken. Dat is samen 106 procent en die 6 procent is onze winst natuurlijk”, lacht Adams.
In het verleden hebben gokkantoren als William Hill en Ladbrokes het vaak bij het rechte eind gehad. Maar hoe komt zo’n wedkantoor eigenlijk bij die percentages? De peilingen van de laatste maanden laten immers hele andere verhoudingen zien.
“Wij gaan altijd bij elkaar zitten met tien wijze mannen en vrouwen en dan discussiëren we over de eerste ‘odds’”, vertelt Adams. In dit geval was dat kort nadat premier Cameron het referendum had aangekondigd. Het gokbedrijf kwam toen tot 60 procent kans op blijven en 40 op een vertrek. “Zonder onze winstmarge natuurlijk.”
Vanaf dat moment bepalen de klanten de kansen. Die verschuiven naarmate er meer wordt ingezet. “Hoe meer geld op een optie wordt gezet, hoe minder je daaraan kan verdienen als klant.” Dat betekent dat er de laatste maanden flink meer op bremain is gegokt.
“William Hill voorspelt dus een bremain, en uiteindelijk zijn wij betrouwbaarder dan peilingen”, zegt Adams stellig.
Mensen zeggen wat ze denken dat een peiler wil horen.
“Als je gebeld wordt door een peiler met de vraag: wat gaat u stemmen, dan hoef je niet per se na te denken. Je antwoord heeft geen consequenties. Maar over hun eigen geld denken mensen wel na. Ze wikken en wegen alle argumenten, want ze willen winnen.”
Dat betekent niet dat mensen zomaar wat zeggen bij peilingen. “Wat je daar ziet, is dat mensen sociaal wenselijk antwoorden. Ze zeggen wat ze denken dat de peiler wil horen of wat ze denken dat algemeen geaccepteerd is.”
“Je zag hetzelfde bij de laatste algemene verkiezingen”, zegt Adams. “Toen leek het er heel erg om te gaan spannen tussen Labour en de Conservatieven, maar de laatsten wonnen relatief gemakkelijk. Blijkbaar wilden veel mensen van tevoren niet toegeven dat ze op Cameron gingen stemmen.”
In dit geval zou dat betekenen dat veel mensen niet willen toegeven dat ze op bremain stemmen.
Opvallend is dat het meeste geld dan wel op blijven is gezet, maar de meeste weddenschappen op een brexit zijn afgesloten. “Dat komt doordat er een paar grote bedragen zijn ingezet door mensen die denken dat we erin blijven, een keer 100.000 pond, een keer 60.000 pond. De leavers zetten vaker kleinere bedragen in: 1, 5 of 10 pond.”
Betekent dit dan niet dat er meer leave-stemmers zijn? Adams: “Ja, dat zou je denken misschien. Maar in het verleden is bij de bookmakers altijd gebleken dat je het geld moet volgen en er is gewoon meer op bremain gezet.”
De brexit/bremain-weddenschap is de populairste politieke gok ooit, maar voor William Hill is het toch niet heel uitzonderlijk. “Nou, er is 2 miljoen pond ingezet tot nu toe. Dat lijkt veel, maar dat is net zoveel als op een willekeurige EK-wedstrijd. Dat komt vooral doordat onze normale ‘working class’-klanten het liefst op sportwedstrijden inzetten.”
In het wedkantoor is dan ook geen EU-gokker te vinden. Bijna alle mannen in de ‘winkel’, een van de 2300 wedkantoren in Groot-Brittannië, zitten naar de uitslagen van de paardenraces te kijken.
Bij deze politieke weddenschap zet 95 procent van de mensen online in, zegt Adams. “Dat zijn de mensen in pakken, accountants en advocaten, die komen hier niet naar binnen.” Er is wel een overeenkomst tussen politieke- en sportweddenschappen. “We staan nu op 2 miljoen pond en dat zal over 24 uur verdubbeld zijn. Dat is altijd zo, ook met sportwedstrijden. Mensen zetten graag op het laatst in.”
En wanneer is dat laatste moment dan? “Morgen is het referendum, dan kunnen mensen gewoon nog blijven inzetten en als dan de eerste uitslagen binnenkomen rond 4.00 uur op vrijdagochtend, zetten we de boel stop.”
En heeft Adams zelf nog wat ingezet op het EU-referendum? “Haha nee, ik weet bijna zeker dat we blijven en wat heb je nou aan ‘odds’ van 2/9. Dat zet geen zoden aan de dijk.”