NOS Nieuws

Nederland krijgt Belgisch schiereiland

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

  • Joris van Poppel

    Correspondent België

Nederland wordt binnenkort een stukje groter. 15 hectare Belgisch grondgebied komt bij Nederland. Daar wordt morgen een akkoord over getekend door België en Nederland. Zo’n grenscorrectie is bijzonder. Het is tussen België en Nederland de afgelopen 175 jaar slechts 2 keer eerder gebeurd.

Het gaat om drie schiereilanden in de Maas, ten zuiden van Maastricht. Nederland krijgt een stuk van 15 hectare Belgische grond, een natuurgebied bij Eijsden. In ruil draagt Nederland twee schiereilanden van in totaal 5 hectare over aan België.

Aan de grenscorrectie is ruim vijf jaar gewerkt door de provincie Limburg en de Belgische provincie Luik. De schiereilanden zijn ontstaan toen in de jaren zeventig de Maas bij Eijsden werd rechtgetrokken. Een grenscorrectie werd toen vergeten.

Nederland wordt een stukje groter

Drugsoverlast

De uitruil is belangrijk voor België, omdat de Belgische politie het schiereiland nu alleen per boot kan bereiken. Daardoor wordt er nauwelijks gehandhaafd. In de buurt wordt geklaagd over drugsoverlast, afval en naaktloperij. De gemeente Eijsden hoopt die problemen straks aan te kunnen pakken als het schiereiland Nederlands is en er Nederlandse agenten kunnen patrouilleren.

Het eerste officiële akkoord over de grenscorrectie wordt morgen in het Waalse Visé ondertekend. De provincie Limburg en de Belgische provincie Luik tekenen er een memorandum van overeenstemming, omdat over alle losse eindje nu overeenstemming is. Niet alleen de landsgrenzen, maar ook de provincie en gemeentegrenzen moeten worden aangepast.

Later dit jaar moeten ook het Nederlandse en Belgische parlement nog instemmen met de overdracht, naar verwachting een formaliteit. Vervolgens wordt via een traktaat een Belgisch-Nederlands verdrag uit 1843 aangepast. Begin volgend jaar is het Belgische schiereiland dan van Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl