Google Street View in het Rijksmuseum
NOS Nieuws

Zittend wandelen langs 200.000 stukken uit Rijksmuseum

Het magische licht van het Melkmeisje. De schaduw van Frans Banninck Cocq's hand op het kostuum van luitenant Willem van Ruytenburch. Of het nu om Johannes Vermeer of Rembrandts Nachtwacht gaat, of om de fantastische plafonds en muurschilderingen van het gebouw zelf: het Rijksmuseum is nu ook virtueel te bewonderen.

Sinds vandaag hoef je het huis niet meer uit om het Rijksmuseum te bezoeken. Al het moois is nu te vinden op Google Arts & Culture, de website van het Google Cultural Institute. Sterker nog: geen enkel ander museum in de wereld heeft zo'n groot deel van zijn collectie in digitale vorm beschikbaar gesteld.

Liefst 200.000 objecten uit het Rijksmuseum zijn op de site te vinden, waaronder uiteraard alle topstukken.

Daarnaast zijn op de website ook vijf digitale tentoonstellingen geopend die gedetailleerd ingaan op onder meer het werk van Jan Steen, Johannes Vermeer en De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.

Rondlopen in het Rijks met Google Street View

Niet alleen de schilderijen, pentekeningen, gravures, etsen, meubelstukken en andere kunstobjecten zijn nu vanuit de luie stoel te bewonderen. Ook nieuw is dat je sinds vandaag met Google Street View virtueel in het museum kunt rondwandelen. Alle gangen, zalen en trappenhuizen zijn 'gefilmd' en zo toegankelijk gemaakt.

Dat kan deels ook via de eerdergenoemde website, maar daar stuit je soms nog op muren of deuren waar je digitaal niet omheen of doorheen kunt.

De ruimtes die via Google Street View toegankelijk zijn

Een primeur is de virtuele openstelling van het Rijksmuseum niet. Sinds 2011 was al een aantal werken uit het Rijksmuseum te vinden op Googleartproject, de voorganger van de huidige website. En ook andere musea, zoals het British Museum, zijn sinds enige tijd al via Google Street View binnenshuis te bezoeken.

Maar de combinatie van de onvoorstelbaar grote collectie die online is gezet in combinatie met de volledige toegankelijkheid van het museum via Google, maken het Rijksmuseum wel tot een digitale koploper in de museumwereld.

Een Vermeer-expositie op Google Arts & Culture

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl