Een e-reader ANP

De gegevens van twee illegale uploaders van e-books moeten worden overhandigd aan Stichting Brein. Dat heeft de rechtbank in Haarlem bepaald. De twee hebben volgens Stichting Brein ruim tweeduizend e-books gedeeld met anderen, zonder toestemming van de auteursrechthebbenden. De persoonsgegevens kunnen worden gebruikt om een civiele rechtszaak aan te spannen tegen de uploaders; Stichting Brein wil nog niet zeggen of ze dat van plan is.

De e-books waren gedeeld via zogenoemde nieuwsgroepen, een manier om bestanden uit te wisselen die vooral onder zware downloaders populair is. Eweka en Usenetter, twee bedrijven die toegang tot nieuwsgroepen aanbieden, zijn door de uploaders gebruikt en moeten de gegevens dan ook overhandigen.

Het gaat daarbij onder meer om ip-adressen, waarmee mogelijk de internetverbinding kan worden bepaald die is gebruikt om de e-books te uploaden. Ook de betaalgegevens en andere persoonlijke informatie moeten aan Stichting Brein worden overhandigd, op straffe van een dwangsom van 1000 euro per dag.

Privacy

Volgens Eweka en Usenetter is het overhandigen van de persoonsgegevens in strijd met de privacy, en was het ook niet meer nodig, omdat de accounts van de uploaders na melding al waren afgesloten. De rechtbank oordeelt echter dat de belangen van Stichting Brein zwaarder wegen dan die van de nieuwsgroep-aanbieders. 

Het gebeurt vaker dat bedrijven persoonsgegevens van klanten moeten overhandigen, zodat iemand een rechtszaak kan beginnen. Zo werd Facebook verplicht om de gegevens van een uploaders van een seksfilmpje te overhandigen.

"In 2006 heeft de Hoge Raad hierover een uitspraak gedaan", aldus ict-jurist Arnoud Engelfriet. Op basis van die uitspraak moeten bedrijven gegevens overhandigen als iemand daarbij een 'redelijk belang' heeft. "Of dat zo is, is elke keer weer een afweging", aldus Engelfriet.

Het verspreiden van video's, muziek en boeken zonder toestemming van de auteur is in Nederland al langer verboden. Sinds 2014 is het ook verboden om illegaal verspreide inhoud te downloaden, al is daar nog niemand voor veroordeeld.

STER reclame