Erik van Muiswinkel als Hoofdpiet
NOS Nieuws

Schoenen Hoofdpiet naar Afrika Museum

Het Afrika Museum in Berg en Dal heeft de schoenen gekocht die Erik van Muiswinkel droeg als Hoofdpiet. Volgens het museum zijn het "schoenen met een verhaal".

De schoenen werden geveild nadat Van Muiswinkel niet langer wilde meewerken aan het Sinterklaasjournaal. Zijn reden hiervoor was dat Zwarte Piet onvoldoende verandert terwijl het voor sommigen een kwetsend en racistisch personage is.

Het Afrika Museum gaat de schoenen, gemaakt van drie kleuren leer, opnemen in de vaste opstelling. Daarin wordt onder meer aandacht besteed aan de beeldvorming over 'de Afrikaan' in de populaire cultuur van de twintigste eeuw.

Directeur Stijn Schoonderwoerd vindt vooral het verhaal achter de schoenen interessant: “Deze Hoofdpiet heeft zijn schoenen aan de wilgen gehangen omdat de hervormingen van het Sinterklaasjournaal hem niet snel genoeg gaan."

De schoenen werden eerder deze maand geveild voor 1700 euro. De opbrengst is naar de AVL Foundation gegaan, het actieplatform van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl