AP / Hollandse Hoogte

De wereld telt een paar enorme schotelantennes, maar een nieuwe Chinese radiotelescoop breekt alle records. Het gevaarte is maar liefst een halve kilometer breed. Over twee weken moet het werk zijn afgerond.

De Five hundred meter Aperture Spherical Telescope, ofwel FAST, staat in de provincie Guizhou in het zuidwesten van China.

De enorme telescoop zal worden gebruikt om signalen uit de ruimte op te vangen, bijvoorbeeld kosmische signalen die door waterstof worden uitgezonden, een van de bouwstenen van leven. Ook kan de schotel mogelijke signalen van buitenaardse beschavingen opvangen.

Tot nog toe was de grootste radiotelescoop ter wereld de Arecibo-radiotelescoop in Puerto Rico. Die heeft een diameter van 'maar' 304 meter.

De Chinese FAST bestaat uit 4450 panelen. Als de telescoop klaar is, wordt hij nog drie maanden getest. In september wordt de megaschotel officieel in gebruik genomen. De telescoop zal dan zwakkere signalen kunnen opvangen dan al zijn voorgangers.

Bewoners die in een straal van vijf kilometer rond de schotel wonen moeten vertrekken, omdat ze de metingen van de radiotelescoop kunnen verstoren Getty Images
De bouw, die in 2011 begon, kostte ruim 165 miljoen euro AP / Hollandse Hoogte
De radiotelescoop heeft een diameter van 500 meter en is gebouwd in een natuurlijke kom in het landschap EPA
Technici zijn begonnen met het samenstellen van 's werelds grootste radiotelescoop, met een oppervlak van 30 voetbalvelden Getty Images
De radiotelescoop bestaat uit 4450 driehoekige aluminium panelen die verstelbaar zijn EPA

STER reclame