Een trein op de Betuweroute
NOS Nieuws

Proef met zelfrijdende trein op Betuweroute

ProRail gaat een proef voorbereiden met een zelfrijdende goederentrein op de Betuweroute. De Duitse spoorvervoerder DB Cargo heeft daar bij ProRail om gevraagd. Beide bedrijven maken het nieuws vandaag bekend tijdens een internationaal spoorcongres in Rotterdam. Daarmee heeft Nederland de primeur, het is de eerste proef in Europa met zelfrijdende treinen.

Logische plek

De Betuweroute is een logische plek voor de proef, stelt vervoersdeskundige Wijnand Veeneman van de TU-Delft. Op het traject wordt gebruik gemaakt van de nieuwste versie van ERTMS, een systeem dat zorgt voor de veiligheid van het vervoer.

Veeneman is niet verbaasd over proef. "Dit valt in een bredere ontwikkeling waarbij je ziet dat steeds meer voertuigen zelfbesturend worden. Je hebt al bussen, monorails bij vliegvelden en verschillende steden hebben trams die automatisch, zonder bestuurder rijden."

Niet meewerken

De vakbond voor rijdend personeel, VVMC, ziet weinig in de proef. Bestuurder Wim Eilers benadrukt dat de machinisten niet zullen meewerken als de uitkomst van de proef is dat machinisten hun banen verliezen. Maar hij betwijfelt of het zover komt. "Mensen kunnen reageren op onverwachte situaties, computers kunnen dat niet. Ik denk niet dat machinisten helemaal overbodig zullen worden."

Deutsche Bahn wil na 2020 gaan rijden met goederen- en passagierstreinen met een automatische piloot. Het betekent niet dat machinisten dan uit de treinen verdwijnen; de automatische piloot neemt alleen werk uit handen, net als in een vliegtuig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl