De Duitse bondskanselier Merkel op een persconferentie van haar partij
NOS Nieuws

Merkel wil meer geld naar defensie

Bondskanselier Merkel wil dat Duitsland aanzienlijk meer geld gaat uitgeven aan defensie. Dat is nodig om de EU te beschermen tegen 'externe dreigingen', zegt ze.

De Europese Unie in zijn huidige staat is volgens Merkel niet in staat zich te verdedigen. Ook moeten de Europese lidstaten stoppen met het vertrouwen op de vriendschap met de Verenigde Staten.

Duitsland geeft 1,2 procent van het bruto nationaal product uit aan defensie. Volgens Merkel is het noodzakelijk dat het percentage dichter in de buurt komt van de Verenigde Staten. Die geven 3,4 procent uit aan defensie.

Ommekeer

Merkels plan komt niet als een verrassing. “Al langer is er in Duitsland een verandering te zien in het denken over de rol van het Duitse leger, ” zegt Duitsland-correspondent Judith van de Hulsbeek.

Zo kondigde de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen eerder al aan de komende jaren extra te willen investeren in het Duitse leger. Een grote ommekeer in het Defensiebeleid, dat sinds de val van de Muur, juist was gericht op inkrimping.

De extra uitgaven voor het Duitse leger zijn vooral gericht op de dreiging vanuit IS en Rusland. Amerika dringt al langer aan op een grotere rol van Duitsland bij de NAVO-afschrikking van Rusland. Duitsland gaat een van de vier bataljons leiden die permanent in de Baltische staten worden gestationeerd. De NAVO wil ook dat de lidstaten 2 procent aan defensie uitgeven. Maar weinig Europese landen halen die doelstelling.

Provoceren

Volgens de correspondent is er weinig ophef over de extra defensie-uitgaven. Op de plannen van Merkel reageerde vandaag alleen de oppositiepartij Die Linke kritisch.

Kritiek was er wel van de Duitse minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken op een grote NAVO-oefening. Hij vindt dat de NAVO Rusland niet zo moet provoceren.

Ondanks de extra uitgaven aan defensie blijft Duitsland terughoudend als het gaat om militair ingrijpen. Van de Hulsbeek: “Alles wat te maken heeft met het leger moet eerst ter goedkeuring langs het parlement.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl