Russische fans balen na de uitschakeling op het EK
NOS Voetbal

Russische media hard over 'losers van Toulouse'

  • David Jan Godfroid

    Correspondent Rusland

  • David Jan Godfroid

    Correspondent Rusland

De Russische media zijn eensgezind in hun oordeel: de 3-0 overwinning van Wales op Rusland was volkomen terecht. De Russische spelers verdienen het om met gebogen hoofd terug te keren naar het vaderland.

Alleen de rol van doelman Igor Akinfejev kan genade vinden in de ogen van verreweg de meeste kranten en websites. Hij probeerde zijn ploeg in Toulouse tenminste nog een beetje bij elkaar te houden. Een ander lichtpuntje: Rusland-Wales werd eindelijk eens een keer niet overschaduwd door supportersrellen.

Een woordgrap: тулузеры

Conclusie van een aantal kranten in hun koppen: тулузеры. Het is een woordgrap. Je spreekt het uit als Toeloezeri, kortom de verliezers van Toulouse. Bondscoach Leonid Sloetsky draagt die rol gelaten.

Hij maakt vooral zichzelf verwijten: "Helaas was ik hier niet goed genoeg voor," zegt Sloetsky. "Het is daarom noodzakelijk om deze taak aan iemand anders over te dragen."

Leonid Sloetsky ziet het niet meer zitten tijdens Rusland-Wales

Sportminister Vitali Moetko, aanwezig in Toulouse, zegt in een reactie dat hij daar niets van wil weten. Wel vindt hij dat Sloetsky niet langer zijn werk voor het nationale team kan combineren met dat voor CSKA Moskou, waar hij ook coach is.

Toch een titel voor Rusland: die van slechtste ploeg van het EK

zakenkrant Kommersant

De sensatiekrant Moskovsky Komsomolets (MK) heeft er geen moeite mee dat de Russische ploeg met een schamel puntje huiswaarts keert. "Wij waren onzichtbaar. De vierde plaats in de groep was terecht. Wales speelde gedreven, wij wilden niet vechten. De wijzigingen die Sloetsky in zijn team had aangebracht veranderden daar niets aan."

Als voorbeeld van het gebrek aan eenheid voert MK het gedoe rond de wissel van aanvoerder Aleksandr Golovin op. Drie spelers weigerden de aanvoerdersband. Uiteindelijk deed keeper Akinfejev hem maar om.

'Schandelijke vertoning'

De zakenkrant Kommersant vindt dat Rusland gisterenavond een "schandelijke' vertoning op de mat legde. "Alweer een voetbalramp" kopt de krant. "Het lijkt erop dat Rusland de titel 'slechtste ploeg van het toernooi' in de wacht kan slepen.

De altijd kritische Novya Gazeta noemt de spelers angsthazen en ook volgens de website R-Sport zagen de spelers eruit alsof ze bang waren. "Ze wilden in de twintigste minuut al naar huis".

De uitschakeling zorgt voor verdriet op de tribunes

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl