NOS NieuwsAangepast

Chemie-Pack vaker op vingers getikt

Het afgebrande bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk heeft een flinke traditie van overtredingen en dwangsommen opgebouwd in de afgelopen jaren.

Uit onderzoek van de NOS in stukken van de gemeente Moerdijk blijkt dat de officier van justitie in Den Bosch in 2002 al een dwangsom in het vooruitzicht heeft gesteld als niet heel snel de vergunningsvoorschriften zouden worden nageleefd.

Proces-verbaal

"Indien u aan de in de voornoemde brief genoemde voorwaarde(n) niet voldoet binnen die termijn, zal ik de politie opdracht geven tot het opmaken van proces-verbaal", schrijft de officier van justitie op 23 oktober 2002.

In de jaren daarna moet de gemeente Moerdijk als bevoegd gezag keer op keer optreden. Op het spoor gezet door rapporten van de brandweer, de Arbeidsinspectie of de Regionale Milieudienst moet de gemeente herhaaldelijk aandringen op verbeteringen en aanpassingen omdat Chemie-Pack wetten en vergunningen overtreedt.

Open vuur

Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de kwaliteit van de brandblusinstallaties, het opslaan van gevaarlijke stoffen die niet bij elkaar mogen staan, het onveilige gedrag van vorkheftruck-chauffeurs, een onbeschermde dieseltank en open vuur op plaatsen waar dat uit den boze is .

Daarnaast gaat het ook om talloze procedurele maatregelen zoals het actualiseren van het noodplan of compleet maken van het verplichte Veiligheidsrapport.

Brandblusinstallatie

Driemaal legde de gemeente een dwangsom op, een keer wordt hij ook daadwerkelijk geïnd: in 2006 moet Chemie-Pack 13.000 euro betalen, omdat het maar bleef talmen met de certificering van de brandblusinstallatie.

In de andere gevallen voldeed Chemie-Pack uiteindelijk steeds aan de gestelde eisen. De laatst bekende dwangsom dateert uit juni 2009.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl