Persconferentie van de FBI
NOS Nieuws

Schutter Orlando eiste einde aan VS-bombardementen Syrië en Irak

De schutter van Orlando heeft tijdens zijn actie in de homonachtclub Pulse drie keer in het Arabisch met het alarmnummer 911 gebeld. Volgens een transcriptie die de FBI heeft vrijgegeven, zei hij onder meer dat hij het bloedbad had aangericht en dat de VS moest stoppen met de bombardementen in Syrië en Irak.

Omar Mateen, een Amerikaan van Afghaanse afkomst, noemde zich een islamitische strijder. Hij vertelde dat hij niet alleen vuurwapens had, maar ook dat hij een bomauto voor de club had geparkeerd. Dat laatste bleek niet waar te zijn.

Bij de aanslag van ruim een week geleden kwamen 49 mensen om het leven. Er vielen 53 gewonden. Mateen werd uiteindelijk door de politie doodgeschoten.

Individuele actie

Uit het onderzoek van de FBI is gebleken dat hij alleen handelde. Er zat geen islamitische terreurgroep achter de aanslag, zegt de Amerikaanse inlichtingendienst.

Mateen is in de VS geradicaliseerd, zei een woordvoerder van de FBI op een persconferentie. De onderzoekers analyseren nog steeds al zijn telefoongesprekken en zijn Facebook-account in de hoop nog meer te weten te komen over de achtergronden van de dader.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl