NOS Nieuws

Veel Nederlanders voelen wel voor 'nexit'-referendum

De meeste deelnemers aan het EenVandaag Opiniepanel willen een referendum over het Nederlandse lidmaatschap van de Europese Unie. Van de onderzoeksgroep vulden 27.000 mensen een enquête in over dit onderwerp. Van hen gaf 54 procent aan te willen stemmen over een nexit.

Volgens de peiling zou een kleine meerderheid voor een vertrek van Nederland uit de EU stemmen. 48 procent is voor uittreding, 45 procent tegen. Vooral kiezers van de PVV, SP en 50Plus willen niet langer in de EU blijven.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven verklaart het negatieve sentiment tegenover de EU uit de houding van politici. "Heel veel politici verkopen de successen van Europa als hun eigen succes, maar wijzen bij problemen naar de EU", zei hij op NPO Radio 1.

Brexit

Donderdag is het Britse referendum over het EU-lidmaatschap. Volgens de peiling van EenVandaag hoopt de helft van de Nederlanders dat de Britten in de EU blijven. Vier op de tien Nederlanders hopen op een brexit. Zij denken dat een Britse uittreding een nexit vergemakkelijkt.

Het Sociaal Cultureel en Planbureau zei in april dat Nederlanders positief tegenover de EU stonden. Een SCP-onderzoeker zei dat hoogopgeleiden vooral positief zijn. Laagopgeleiden zouden negatiever zijn.

Het is niet mogelijk voor Nederlanders om een referendum over het EU-lidmaatschap af te dwingen. Dat kan alleen voor nieuwe wetten en verdragen, zoals onlangs het associatieverdrag met Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl