Autoverkopers opgelicht via Rabobank-app

ANP

De politie waarschuwt in een blogpost voor oplichters die werken met de Rabobank-app. De criminelen zouden sinds drie weken actief zijn.

Volgens de politie wordt via Marktplaats contact opgenomen met mensen die een auto willen verkopen. Bij de verkoper thuis wordt vervolgens via de Rabobank-app het gevraagde bedrag overgeboekt.

Op de Rabobank-app van de koper komt dan in beeld de melding ‘in behandeling’ te staan. Hij toont dat aan de verkoper, zodat deze denkt dat het geld onderweg is. De criminelen zeggen dat dit een paar uur kan duren. De auto wordt in die tijd overgeschreven en meegenomen. In werkelijkheid staat er onvoldoende geld op de rekening en krijgt de verkoper niets. 

De Rabobank belooft in de app met een toelichting te komen die duidelijk maakt dat 'in behandeling' niet betekent dat de overboeking is gelukt.

Advies

De politie adviseert om altijd contant geld te vragen of van tevoren vast te stellen wat voor rekening de koper heeft. Bij dezelfde bank wordt het geld direct overgeboekt, als de bank van koper en verkoper verschillen duurt dit een dag. De Rabobank benadrukt dat mensen altijd via hun eigen rekening moeten  controleren of het geld is overgeboekt.

Twee slachtoffers uit de provincie Utrecht hebben aangifte gedaan. Hun auto's zijn inmiddels opgespoord en teruggebracht. De politie roept andere slachtoffers op om ook aangifte te doen. Er is niemand aangehouden voor de fraude.

STER Reclame