In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Steeds minder ooievaarsjongen vliegen uit

Het aantal ooievaars dat volwassen wordt, loopt achteruit. Normaal vliegen er ongeveer twee jongen per nest uit. Nu is het gemiddelde slechts 1,1, blijkt uit onderzoek van de Adviespraktijk voor Vogels. Deskundigen maken zich zorgen.

"Het gaat nu al een aantal jaar achter elkaar slecht. Vorig jaar hadden we zelfs een heel nest dat het niet overleefd heeft, terwijl we daar eerder nooit last van hadden", vertelt Jeanette Zwiers van ooievaarsboerderij Droonessa in Rhee aan RTV Drenthe.

Mais

De achteruitgang komt door een gebrek aan eten. Ouderenparen hebben moeite om voldoende voedsel te vinden. Het voedingsgebied is de laatste jaren flink kleiner geworden.

"Boerenbedrijven groeien en verbouwen steeds meer dezelfde gewassen en dat kan slecht zijn," zegt Frits Koopman van Ooievaarsbuitenstation De Lokkerij. "Ooievaars kunnen bijvoorbeeld geen voedsel vinden op maïsvelden, omdat ze niet tussen de stengels gaan."

Het wisselvallige weer van de afgelopen jaren speelt ook een rol in de achteruitgang, meent Koopman. "Vooral de late vorst dit jaar en de zware regen maken veel slachtoffers onder de jongen die nog geen tweeënhalve week oud zijn."

Advertentie via Ster.nl