Of ze nou winnen of verliezen, Ierse supporters vieren altijd feest
Luidruchtig zingen, feesten en veel bier: dat is waar Ierse voetbalsupporters om bekendstaan. Overal waar The Green Army komt, zoals de Ierse aanhang wordt genoemd, maken ze er een voetbalfeest van. Ook nu, tijdens het EK in Frankrijk, is dat te zien op tal van filmpjes die op internet verschijnen.
Op het ene filmpje zingen de supporters een baby in slaap in een tram in Bordeaux, op het andere filmpje zingen ze op straat een Française toe. Zelfs voor de Franse politie gingen alle registers open: "Stand up for the French police", klonk het.
"Wat je hier nu in Frankrijk ziet, staat model voor hoe de Ieren voetbal beleven", zegt NOS-commentator Jeroen Grueter. "Het is een gezellige groep mensen die bij elkaar komt. Het sociale samenzijn staat bovenaan. Het samen beleven, ook met de tegenstander."
Dat gevoel komt voort uit het gevoel dat de Ieren anders willen zijn dan de Engelsen, die een reputatie hebben van geweld en rotzooi trappen, zegt Otto Adang van de Politieacademie. Adang heeft verschillende onderzoeken gedaan naar het gedrag van voetbalsupporters.
"Mensen gedragen zich naar de norm van de groep waarmee ze zich identificeren. Dat zie je ook bij de Schotten. Ook zij willen anders zijn dan de Engelsen."
Verslaggever Grueter heeft verschillende keren tussen de Ieren in het stadion gezeten, en ziet ook een parallel tussen hen en de fans van de Schotse club Celtic. Die kregen in 2003 de Fair Play-prijs van de FIFA na hun voorbeeldige gedrag in het Spaanse Sevilla na een nederlaag tegen de Portugese club Porto. Die Fair Play-prijs zou nu zomaar eens naar de Ieren kunnen gaan, zegt Grueter. "Want dit is wat je als organisatie wil: feestende fans naast mooi weer en mooi voetbal."
Irish fans Singing Lullabies to French baby on Bordeaux Tram - Euro 2016 - Ireland fans - Supporters
Oud-hockeyspeelster Minke Booij, nu manager vrouwenvoetbal bij de KNVB, was in Frankrijk voor een congres en zag de wedstrijd België-Ierland. De Ieren verloren met 3-0, maar desondanks bleef het een feestje. "De Ieren bleven in Bordeaux, waar ook veel toeristen waren. Alles liep door elkaar en het was heel vrolijk, heel leuk. Zo kan het dus echt nog wel bij voetbal", zei ze in De Aftrap op NPO Radio 1.
Rellen
Want dat het ook anders kan, blijkt wel uit de rellen vorige week in Marseille en Lille. In beide steden waren er ongeregeldheden tussen Russische en Engelse hooligans. Ook Hongaarse, Belgische, Portugese, Kroatische en Turkse supporters hebben zich misdragen in het stadion; de UEFA is daar een onderzoek naar begonnen.
Dat er in Frankrijk veel problemen zijn met supporters, vindt onderzoeker Adang niet verrassend. "Supporters van een land worden door de Franse politie als groep aangepakt. Ook als er maar een paar rotzooi trappen." Daardoor voelen mensen zich onterecht behandeld, en dat zorgt volgens hem weer voor een reactie.
In Portugal in 2004 werd iedere supporter als individu behandeld.
Dat was anders tijdens het EK in 2004 in Portugal, zegt hij. "Er werd toen nadrukkelijk ingezet op gastvrijheid. Daar werd iedere supporter als individu behandeld. En de politie trad op in een vroeg stadium." Daardoor konden opstootjes snel worden aangepakt en voelden mensen zich niet als groep benadeeld.
Dat is anders in het geval van de Russen, als blijkt dat die in georganiseerd verband te werk gaan. Zo'n groep moet wel gericht en stevig aangepakt worden, zegt Adang. "Maar dan is het wel belangrijk dat je over de juiste informatie beschikt."