Een restaurant in Yulin verkoopt hondenvlees AFP

Een markt in Yulin, een klein stadje in het zuiden van China, is morgen weer het decor van het jaarlijkse hondenvleesfestival. Duizenden honden en katten zullen worden geslacht om te worden gegeten. Dierenrechtenactivisten willen al jaren een verbod op het festival, maar nu blijkt dat ook een meerderheid van de Chinezen wil dat het wordt afgeschaft. En de Chinese regering lijkt in te zien dat het massaal doden van honden en katten slecht is voor het imago van het land.

Uit een Chinese enquête van verschillende dierenrechtenorganisaties blijkt dat 64 procent van de ondervraagden, in de leeftijd tussen 16 en 50 jaar, voor een verbod is op het beruchte festival. 51,7 procent, onder wie inwoners uit Yulin, wil dat het eten van hondenvlees wordt afgeschaft; 69,5 procent beweert nog nooit hondenvlees te hebben gegeten.  

"De enquête toont aan dat de meeste mensen hier helemaal geen hondenvlees eten", zegt Qin Xiaona, directeur van de Capital Animal Welfare Association, tegen het Chinese staatspersbureau Xinhua. "We schamen ons rot dat de rest van de wereld denkt dat het wrede festival in Yulin deel uitmaakt van de Chinese cultuur. Dat is niet zo."

Het festival in Yulin wordt gevierd wanneer de zon in Zuid-China de hoogste stand bereikt. De dagen ervoor worden de honden en katten in kleine volgepropte kooien vanuit de hele regio aangevoerd. Daarna worden ze in slachterijen doodgeslagen met knuppels, vergast, of soms levend gevild en ondersteboven gehangen om leeg te bloeden. Vervolgens worden ze gekookt of met branders geroosterd. Het vlees wordt uiteindelijk gegeten met flinke hoeveelheden lychees en graanlikeur.

Correspondent Marieke de Vries vindt het opvallend dat staatspersbureau Xinhua en CCTV News, de Chinese staatstelevisie, melding hebben gemaakt van de uitkomst van de enquête. Het eten van hondenvlees wordt gezien als traditie en dat is niet iets waar de regering in Peking doorgaans zijn vraagtekens bij zet. "Ik denk dat ze van het gekke Chinese imago af willen, want het is natuurlijk niet leuk wat er op de markt in Yulin gebeurt."

De afkeer van het festival wordt ieder jaar groter, zowel nationaal als internationaal. Eerder deze maand werd een petitie om het evenement te verbieden maar liefst 11 miljoen keer ondertekend door dierenliefhebbers over de hele wereld. De petitie is aangeboden aan de Chinese president Xi Jinping.

De petitie met 11 miljoen handtekeningen is aangeboden aan de Chinese ambassade in Londen Getty Images

Maar een wet om de verkoop en het eten van hondenvlees te verbieden, is waarschijnlijk geen optie voor de regering, denkt De Vries. "Iets wat al 100 jaar traditie is, verander je niet zomaar door regelgeving. Het gevaar is dat het dan doorgaat in het zwarte circuit." Volgens De Vries hoopt Peking dat er door de berichtgeving een omslag bij de bevolking komt.

Huisdieren gestolen

Het festival in Yulin is in 2009 opgezet door lokale zakenmensen, om toeristen naar het arme, afgelegen gebied te trekken. De honden en katten die verkocht worden, zijn gefokt op boerderijen, net als bijvoorbeeld schapen. Maar ook straathonden worden in de dagen voor het feest gevangen voor de verkoop. Ook worden rond de tijd van het festival opvallend veel huisdieren gestolen.

Dierenbeschermingsorganisaties ageren niet alleen tegen het dierenleed, maar waarschuwen ook voor het gevaar van het eten van hondenvlees. Soms worden dieren vergiftigd met chemicaliën en de zwerfhonden die worden verkocht kunnen hondsdolheid hebben.

Het 'eetfestijn' in Yulin begint morgen en duurt zo'n tien dagen. Naar schatting worden in die tijd tussen de 10.000 en 20.000 honden gedood. Vandaag is al begonnen met de verkoop van de honden en katten.  

STER reclame