Bezoekers van Pinkpop in regenponcho's
NOS Nieuws

'Slecht Weer Fonds' voor verregende festivals

Festivals die in de financiële problemen raken door slecht weer kunnen voortaan gebruik maken van fonds van de overheid. Minister Bussemaker start het 'Slecht Weer Fonds' voor buitenfestivals die door onvoorziene weersomstandigheden inkomsten zijn misgelopen.

Het fonds bedraagt een half miljoen euro. Festivalorganisaties die door onvoorziene weersomstandigheden in de problemen dreigen te raken, krijgen geld uit het fonds. Dat geld moeten ze terugbetalen als hun financiële situatie is hersteld.

Volgens de minister moet dit fonds voorkomen dat de continuïteit van de festivals in gevaar komt zodra ze door slecht weer minder bezoekers trekken of extra veiligheidsmaatregelen moeten nemen.

Niet alle festivals kunnen aanspraak maken op geld uit het fonds. Bussemaker zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat het alleen geldt voor cultuurfestivals die al subsidie krijgen. "Deze festivals hebben te lijden gehad onder bezuinigingen en hebben hun maatschappelijke en artistieke waarde bewezen."

Waardeoordeel

Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en festivals, noemt het initiatief 'charmant'. Hij is alleen teleurgesteld dat het niet geldt voor alle festivals. "Er zit een waardeoordeel in: wat gefinancierd wordt door de overheid heeft culturele waarde en al het andere niet."

Ook vraagt Schans zich af of een half miljoen euro genoeg is. "Als een festival als Oerol wordt afgelast door noodweer dan is een half miljoen niet heel veel." Het lijkt Schans daarom beter als buitenfestivals zich verzekeren of geld opzij zetten voor onvoorziene weersomstandigheden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl