NOS SportAangepast

'Echt fantastisch', Bockarie en Van Schagen bereiken Rio

Bockarie en Van Schagen dolblij met olympisch ticket

Solomon Bockarie en Tessa van Schagen hebben zondag op de NK atletiek in Amsterdam uitgehaald op de 200 meter en zich geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio. "Dit is echt heel belangrijk voor me", zei Bockarie. "Echt fantastisch", sprak Van Schagen

Van Schagen veroverde bij afwezigheid van wereldkampioene Dafne Schippers de titel in 22,86, vier honderdsten onder de limiet voor Rio. De 22-jarige Leidse verraste onlangs al op de Gouden Spike in haar eigen woonplaats met een tijd van 22,94. In de finale in het Olympisch Stadion flitste ze dus onder de limiet van 22,90.

Bockarie tweede

Bockarie kon in de finale van de 200 meter in het spoor van Churandy Martina doortrekken naar het zilver in 20,44, zes honderdsten onder de olympische limiet. Martina, die al een ticket voor Rio bezit voor zowel de 100 als 200 meter, greep het goud met een indrukwekkende tijd van 20,11.

De in Sierra Leone geboren Bockarie komt sinds een jaar uit voor Nederland. Inmiddels is hij al een vaste waarde in de Nederlandse ploeg op de 4x100 meter. Met die formatie zou hij waarschijnlijk toch al naar Rio mogen afreizen, maar dat hij zich nu ook individueel heeft geplaatst is de kers op de taart.

Richtpunt

Bockarie (29) had in routinier Martina een prima richtpunt in de finale. "Ik wist dat als ik dicht achter Churandy zou eindigen, ik de olympische limiet zou lopen. En dat is ook gebeurd. Dit is echt heel belangrijk voor me, het betekent heel veel voor mij. Ik kan het niet geloven."

Solomon Bockarie in Amsterdam

Van Schagen werkte haar zesde race af in vier dagen. Ze deed op de NK ook mee op de 100 meter. Op die afstand eindigde ze vrijdag als tweede achter Naomi Sedney. Zaterdag en zondag volgden de races op de 200 meter. "Ik hoopte dat het vandaag zou lukken, maar het was wel zwaar", zei ze over haar drukke programma in Amsterdam.

Masseur

Bij de Gouden Spike had de 22-jarige pupil van Martijn de Lange al laten zien dat ze in een uitstekende vorm verkeerde. Zondag was ze die in de finale nog niet kwijt. Zonder de tegenstand van wereldkampioene Schippers liep ze een voortreffelijke finale, waarin ze uiteindelijk 0,04 seconde onder de eis voor Rio bleef. "Dit is echt fantastisch. Ik ben zaterdag nog even bij de masseur geweest. Mijn benen voelden goed."

Haar prestatie ontlokte Schippers een mooie tweet: "Wauwww !!! Op naar Rio. #heldin."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl