Souad doet haar niqaab af nu IS weg is uit haar dorp vlabij Aleppo
NOS Nieuws

'Bevrijde' Souad gaat na het verdrijven van IS een stapje verder

Zijn IS-strijders eenmaal verjaagd uit een gebied in Syrië, dan is een van de eerste dingen die veel vrouwen doen: hun niqaab afleggen. Zo ook de 19-jarige Souad uit het pas bevrijde stadje Manbij, in het noorden van Syrië.

De jonge vrouw gooide niet alleen haar niqaab af, maar vertrapte ook de gezichtsbedekkende kleding. In het Midden-Oosten is het een grove belediging om iemand de zool van je schoen te laten zien. Iets vertrappen staat er symbool voor dat je iets als vuil van de straat beschouwt, lager dan laag. Voor Souad is de niqaab het symbool van de onderdrukking door Islamitische Staat.

"Ik voel me bevrijd", zegt Souad, die haar niqaab heeft vervangen door een hoofddoek. "We moesten dit dragen. Door dit kledingstuk te vertrappen, reken ik met hen af."

 • Reuters
  Souad doet haar niqaab af nu IS weg is uit haar dorp vlakbij Aleppo
 • Reuters
  Souad moest de niqaab dragen van IS-strijders die haar dorp in 2014 veroverden
 • Reuters
  Het afgooien van de niqaab voelt bevrijdend voor Souad
 • Reuters
  Het vertrappen van haar niqaab voelt als een daad van verzet tegen IS voor Souad
 • Reuters
  Met voldoening kijkt Souad naar de niqaab in het zand
 • Reuters
  Ook de andere vrouwen in het dorp van Souad dragen geen niqaab meer

Souads dorp werd in 2014 door IS ingenomen. De bezetters legden strenge islamitische wetten op aan de bevolking. Vrouwen moesten volledig bedekt zijn. "Mensen die zich niet aan de regels hielden, werden streng gestraft. Soms moesten we dagen achter elkaar in graven staan, die we zelf hadden gegraven."

"Nu we bevrijd zijn, kunnen we weer leven", vertelt Souad omringd door haar familie. "Ik wil IS helemaal uit mijn geheugen bannen. Ik hoop dat alle gebieden die nog in handen zijn van IS worden bevrijd."

Soaud omringd door haar familie in Syrië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl