Reuters

Zijn IS-strijders eenmaal verjaagd uit een gebied in Syrië, dan is een van de eerste dingen die veel vrouwen doen: hun niqaab afleggen. Zo ook de 19-jarige Souad uit het pas bevrijde stadje Manbij, in het noorden van Syrië.

De jonge vrouw gooide niet alleen haar niqaab af, maar vertrapte ook de gezichtsbedekkende kleding. In het Midden-Oosten is het een grove belediging om iemand de zool van je schoen te laten zien. Iets vertrappen staat er symbool voor dat je iets als vuil van de straat beschouwt, lager dan laag. Voor Souad is de niqaab het symbool van de onderdrukking door Islamitische Staat.

"Ik voel me bevrijd", zegt Souad, die haar niqaab heeft vervangen door een hoofddoek. "We moesten dit dragen. Door dit kledingstuk te vertrappen, reken ik met hen af."

Souads dorp werd in 2014 door IS ingenomen. De bezetters legden strenge islamitische wetten op aan de bevolking. Vrouwen moesten volledig bedekt zijn. "Mensen die zich niet aan de regels hielden, werden streng gestraft. Soms moesten we dagen achter elkaar in graven staan, die we zelf hadden gegraven."

"Nu we bevrijd zijn, kunnen we weer leven", vertelt Souad omringd door haar familie. "Ik wil IS helemaal uit mijn geheugen bannen. Ik hoop dat alle gebieden die nog in handen zijn van IS worden bevrijd."

Soaud omringd door haar familie in Syrië Reuters

STER reclame