AFP
NOS Nieuws

Erdogan wil Gezipark alsnog bebouwen

De Turkse president Erdogan wil de plannen om het Gezipark in Istanbul te bebouwen alsnog doorzetten. Drie jaar geleden waren de plannen aanleiding tot massale protesten tegen de regering-Erdogan in heel Turkije.

Het Gezipark, aan de rand van het reusachtige Taksim-plein, is een van de laatste stukjes groen in Istanbul. Erdogan wil er de militaire barakken uit de tijd van het Ottomaanse Rijk herbouwen.

Gisteravond zei hij tegen aanhangers dat dit een van de kwesties is "waarin we moedig moeten zijn. Kijk, ik zeg het opnieuw. We zullen dat historische complex daar herbouwen".

Erdogan wil alsnog omstreden plannen Gezi-park doorvoeren

De president kondigde ook aan dat er een hoek in het complex komt die wordt gewijd aan de Duitse, Franse of Amerikaanse geschiedenis, om te laten zien wat die landen in het verleden hebben misdaan. Hij verwees daarbij naar het recente Duitse besluit om de Armeense genocide te erkennen.

In mei 2013 richtten demonstranten in het Gezipark een tentenkamp in om sloop van het park te voorkomen. Toen het tentenkamp werd ontruimd, braken er in heel Turkije protesten uit tegen het autoritaire bewind van Erdogan, die weken aanhielden. In totaal deden er zo'n 3,5 miljoen mensen aan mee. Bij gevechten met ordetroepen vielen acht doden en 8000 gewonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl