Marcia Luyten
NOS Nieuws

Luyten wint Brusseprijs met boek over mijnindustrie

Marcia Luyten heeft de Brusseprijs gekregen voor haar boek Het geluk van Limburg. De winnaar van de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek werd bekendgemaakt in het NOS-radioprogramma Met het oog op morgen vanuit Studio Desmet in Amsterdam.

Volgens juryvoorzitter Judith Koelemeijer heeft Luyten met haar boek over de mijnindustrie in Limburg een even verrassend als verhelderend inzicht geboden in de recente geschiedenis en heeft ze zich gebaseerd op uitvoerig en diepgravend onderzoek. Bovendien leest het verhaal volgens de jury als een roman. In het boek wordt de opkomst en ondergang van de mijnindustrie besproken aan de hand van de geschiedenis van een mijnwerkersfamilie.

Aan de prijs, die sinds 2006 wordt uitgereikt, is een bedrag van 10.000 euro verbonden. De vijf andere genomineerden waren Montasser AlDe’emeh en Pieter Stockmans met De Jihadkaravaan. Reis naar de wortels van de haat, Arjen Fortuin met Geert van Oorschot, Tjerk Gualthérie van Weezel met De bekentenis. Hoe de handel in derivaten Vestia aan de afgrond bracht en de Vlaamse journalist Chris De Stoop met Dit is mijn hof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl