Iconische werken van straatkunstenaar Banksy in Amsterdam

time icon
1/15 Flowerthrower Martijn Bink / NOS
2/15 Dorothy Police Search Martijn Bink / NOS
3/15 Kids on Gun Hill Martijn Bink / NOS
4/15 UFO Invasion Martijn Bink / NOS
5/15 Pregnant Monkey Martijn Bink / NOS
6/15 Smiley Copper Martijn Bink / NOS
7/15 Apache Martijn Bink / NOS
8/15 True Love Martijn Bink / NOS
9/15 David Proof Martijn Bink / NOS
10/15 Stop me... Martijn Bink / NOS
11/15 Napalm Martijn Bink / NOS
12/15 Flag Media Martijn Bink / NOS
13/15 Mother Theresa Martijn Bink / NOS
14/15 Flag Wall Martijn Bink / NOS
15/15 De eerste bezoekers van de Banksy-tentoonstelling in de Beurs van Berlage Martijn Bink / NOS

De tentoonstelling The Art of Banksy is vanaf vandaag open voor publiek in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Er zijn ruim 85 werken te zien. Banksy is populair en zijn werk gaat voor gigantische bedragen over de toonbank, ironisch voor een kunstenaar die ageert tegen het kapitalisme en de gevestigde orde. Hij doet dat met humoristische, politiek getinte en soms provocerende werken in de openbare ruimte.

Op de expositie zijn iconische werken Media Canvas en Flag Wall te zien. Deze sleutelwerken van Banksy waren sinds 2006 niet meer in het openbaar te zien. 

"Flag Wall is één van de cruciale werken van Banksy", vertelt de samensteller van de expositie Chris Ford. "Hij werd er bekend mee tijdens de expositie Barely Legal in Los Angeles in 2006. Vele sterren kwamen erop af, zoals Brad Pitt en Angelina Jolie. Toen werd Banksy een hype, zijn ster steeg snel."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Samensteller Chris Ford korte rondleiding door Banksy-tentoonstelling

Op de tentoonstelling zijn ook de bankbiljetten te zien die Banksy liet drukken met de beeltenis van prinses Diana. "Hij verspreidde ze op het carnaval van Notting Hill. Zijn manager kreeg toen boze telefoontjes van het publiek dat er bier van wilde kopen in de kroeg", vertelt Ford lachend.

Wat de tentoonstelling niet doet, is antwoord geven op de vraag wie of wat Banksy is. Hij heeft altijd anoniem gewerkt. Hoewel wereldwijd actief is Banksy's werk nooit in Nederland op muren of in straten verschenen. De tentoonstelling maakt het werk voor het eerst toegankelijk voor Nederlandse liefhebbers.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Alvast even rondkijken op de Banksy-tentoonstelling

De Art of Banksy in de Beurs van Berlage loopt nog tot 30 september.

STER Reclame